Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Rok 2021 na vlnách podivna: Astronauti v plenách a velbloudi s plastikou

Rok 2021 na vlnách podivna: Astronauti v plenách a velbloudi s plastikou
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Uplynulý rok mnoho radosti nepřinesl, ale tu a tam se nějaká ta kuriozitka pro zasmání přece jen našla.

  • Když musíte na sáhodlouhou poradu, z níž se za žádnou cenu nesmí odejít, je ideální nasadit pleny. Tuto metodu použili i astronauti, kteří se v listopadu vraceli z Mezinárodní vesmírné stanice ISS. V modulu společnosti SpaceX se jim totiž porouchala toaleta.
  • Ale pořád lepší letět domů v plínách než si zavléct na palubu vesmírné lodi třeba Vetřelce. Anebo tam zbaštit něco zkaženého, třeba čtyřicet let starý zákusek. Přesně tak starý kousek dortu ze svatby britského prince Charlese a princezny Diany se totiž v srpnu vydražil v přepočtu za téměř 56 tisíc korun.
  • Dort přežil dekády v mrazáku, a byť aukční síň doporučovala jej nejíst, vypadal poměrně k světu. A velmi dobře vypadali i velbloudi, kteří se v prosinci účastnili saúdskoarabského Festivalu velbloudů krále Abdalazíze. Akorát že 40 z nich museli porotci ze soutěže vyloučit, protože je majitelé vylepšili botoxovými injekcemi, implantáty a dalšími umělými zákroky. 
  • Moderní technologie zkrátka pronikají všude, ale někdy to není nic platné. Jako když se třeba v říjnu v americkém Coloradu ztratil turista a 24 hodin nebyl k nalezení. Nereagoval totiž na telefonáty záchranářů, protože přicházely z neznámého čísla.
  • Turista nakonec sám našel tu správnou cestu, podobně jako kontroverzní španělský biskup Xavier Novell Gomà, který vystoupil z církve poté, co se zamiloval do autorky satanisticko-erotických knih.
  • Možná mu nezbývalo nic jiného, protože by se to na něj stejně dříve či později provalilo. Prasklo to i na mazaného padesátiletého Itala, který si ve snaze získat certifikát o očkování chtěl nechat aplikovat vakcínu proti covidu-19 do silikonové protézy ruky.
  • Možná za svůj mazaný úskok skončí za mřížemi, stejně jako jistý třicetiletý Albánec. Toho sice italský soud původně poslal do domácího vězení, ale odsouzenec už po pár týdnech policisty prosil, ať ho raději přemístí do normálního vězení, protože to doma nemůže s manželkou vydržet. A policie mu v duchu svého hesla pomáhat a chránit vyhověla.
  • Problém vydržet zavřený doma asi trápil v době koronavirového lockdownu kdekoho. Potíže s prací z domova měl i kanadský poslanec William Amos, který se nejprve objevil na kamerách konferenčního hovoru dolní komory parlamentu nahý a o šest týdnů později byli jeho kolegové a kolegyně svědky toho, jak během virtuálního zasedání poslaneckého výboru močí do kelímku od kávy.
  • Kdo už to v době uzávěry nevydržel doma, mohl alespoň jít v souladu s pravidly ven s hafanem. Policie v kanadském Quebeku například zastavila na ulici ženu, která vedla na vodítku muže s odůvodněním, že si jen vyšla „vyvenčit svého psa“.
  • Chudák chlap. Ale těhotné Jihokorejky to také nemají lehké. Jihokorejští oficiální činitelé pro ně totiž vydali upozornění, že se před odchodem do porodnice musí postarat o své manžely: nachystat jim dostatek vyžehlených košil, čistých ponožek a spodního prádla, stejně jako mražených jídel.
  • O ženy se otřel i bývalý japonský premiér Joširó Mori. Ten rezignoval na místo šéfa olympijských her v Tokiu v únoru poté, co veřejně zformuloval hlavní problém se ženami – prý toho příliš namluví. Na důležitých jednáních by se podle něj proto měl dámám regulovat čas, protože jinak se rozhovory nikam nepohnou.
  • Na Tchaj-wanu zase vyzvali obyvatele, aby si přestali měnit jména poté, co se řada lidí přejmenovala na „Lososového Prince“ a „Lososovou Smaženou Rýži“. Chtěli tak využít dubnové propagační akce jistého řetězce suši, který rozdával jídlo zdarma lidem, jejichž jméno obsahuje znak pro „lososa“.
  • Podobná jména jsou sice bizarní, ale alespoň nejsou vulgární. I když podle loňského amerického výzkumu lidé, kteří jsou zvyklí používat sprostá slova a nadávky, bývají inteligentnější, kreativnější, upřímnější a s menší pravděpodobností se „zapojují do závažného neetického chování“.
  • To zvířata si s etikou moc hlavu nelámou. Jedna taková nebezpečně vypadající bestie číhající na stromě děsila chodce v poklidné ulici polského Krakova. Naštěstí jen do chvíle, než se ukázalo, že onou příšerou je zcela neškodný croissant pohybující se ve větru. Pečivo zřejmě někdo vyhodil z okna a zachytilo se ve větvích.
  • Sameček pandy v zoologické zahradě ve francouzském Beauvalu byl naproti tomu skutečný – a během jediného dne se osmkrát spářil se svou novou partnerkou. Pandy přitom nejsou nijak zvlášť proslulé svou sexuální výkonností, ale mezi samečkem Jüan C’ a samičkou Chuan Chuan podle všeho skutečně přeskočila jiskra.
  • A ještě jednou zvířátka. V září vědeckým světem zahýbala zpráva, že kachny umějí mluvit - tedy stejně jako například papoušci napodobovat lidskou řeč nebo třeba zvuk zavíraných dveří. Snad si jednou nějaký bývalý politik nepostěžuje, že toho namluví příliš a že nedokážou chvilku držet zobák.
Zdroje: