Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Rogozinův vzkaz Americe: Ruský medvěd vás nakope do zadku

Rogozinův vzkaz Americe: Ruský medvěd vás nakope do zadku
zdroj: tisková zpráva

Velvyslanec Ruska při NATO Dmitrij Rogozin se ve středu zapojil do debat na sociální síti Twitter a jeho ´otevřené poznámky´ okamžitě vyvolaly na internetu pozdvižení.

V jednom z "tweetů", tedy krátkých vzkazů rozeslaných veřejně na web nebo do mobilních telefonů, varoval Spojené státy, že je "ruský medvěd může nakopat do zadku".

"Dnes začíná Albrightová se stafáží mudrců z NATO návštěvu Ruska. Právě jedu za Lavrovem k prvnímu setkání s touhle delegací," začal Rogozin poměrně nevinně tweetovat ráno cestou za ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. 

Odpoledne po setkání už ruský diplomat nešetřil tvrdými formulacemi: "Američani a jejich spojenci chtějí zase obklíčit doupě ruského medvěda? Kolikrát je zapotřebí jim připomínat, jak je to nebezpečné?! Medvěd vyleze a nakope těm rádoby lovcům do zadku." 

Rogozinův komentář se týkal plánů Spojených států rozmístit na území Rumunska prvky protiraketové obrany. Návrh vyvolal v Rusku nervozitu, i když Rogozinův nadřízený Lavrov ve své žádostí o "vyčerpávající vysvětlení" volil diplomatičtější výrazy. 

Rogozin v dalším tweetu napsal: "Když nás NATO poprosí, abychom jim pověděli o naší vojenské doktríně, uděláme to. Ale my je zas poprosíme, aby nám pověděli, co si to Pentagon vymýšlí v Černém moři, a proč USA zřizují vojenské základny v Rumunsku a Bulharsku." 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý pátek zveřejnil novou ruskou vojenskou doktrínu, která mimo jiné reaguje i na záměry USA vybudovat protiraketový štít a označuje plány na rozšíření Severoatlantické aliance za ohrožení ruských bezpečnostních zájmů.

Zdroje: