Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Reformy vás zruinují. Profesor Keller to spočítal dobře, říká Tlustý

Reformy vás zruinují. Profesor Keller to spočítal dobře, říká Tlustý
zdroj: Mediafax

Sociolog Jan Keller pro ParlamentníListy.cz spočítal, že čtyřčlenná rodina na malém městě s průměrným příjmem 30 tisíc korun měsíčně bude v příštím roce v důsledku reforem zhruba deset tisíc korun měsíčně v mínusu.

Někdejší ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý jeho výpočtům věří. Dodává ale, že zadlužení státu reformy nevyřeší a jen likvidačně dopadnou na společnost.

Podle Kellera je vzorovou rodinou čtyřčlenná domácnost Novákových z malého města s příjmem asi třicet tisíc korun měsíčně. Ta dosud za tyto peníze udržovala svůj chod včetně drobných úspor na dovolenou, nenadálé události apod. Po reformách by však v příštím roce potřebovala na udržení dosavadního standardu ještě deset tisíc korun, které však není kde vzít.

Tlustý Kellerova čísla nezpochybňuje

K tomu Keller dodává, že vzhledem k tomu, že se tato vzorová domácnost považuje za střední vrstvu, volila TOP 09. „Teď jí ale reformy politických stran, které si naprosto svobodně zvolila, přijdou na 10.000 Kč, které ovšem nemá. Proto se zadluží částkou 120.000 Kč ročně. Tentokrát jim na tuto částku Miroslav Kalousek už žádnou složenku posílat nebude. Nebude to jeho starost. On svůj úkol splnil, státní dluh byl přesměrován na Novákovy,“ míní Keller.

Vlastimil Tlustý, někdejší ministr financí za ODS a dnes poradce Suverenity Jany Bobošíkové, Kellerova čísla nezpochybňuje. „Zastihli jste mě venku, takže já to samozřejmě po panu Kellerovi přepočítávat nebudu, protože to je poměrně složitý výpočet, ale doporučoval bych věřit tomu, že to asi spočítal dobře. V každém případě by to ale měli spočítat autoři těch reforem. To by měl být totiž základní výpočet při sestavování reforem,“ řekl Tlustý ParlamentnímListům.cz.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz