Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Refinancování nabízí flexibilitu v hypoteční džungli

Refinancování nabízí flexibilitu v hypoteční džungli
Peníze (ilustrační foto) | zdroj: tisková zpráva

Pokud jste si někdy pořizovali hypotéku, víte, že mezi bankami dochází k tvrdému boji o klienty, který sice teoreticky vede k lepším podmínkám pro klienty, ale zároveň dává vzniknout situaci, kdy je v rámci hypoték pro zájemce možná až příliš velký chaos...

Není proto překvapivé, když klient po roce či později zjistí, že hypotéka či hypotéky, které si zvolil mu nesedí, případně existuje možnost, jak vše sjednotit v rámci refinancování. To vám umožní po uplynutí fixační doby převést si hypotéky pod vaši nově zvolenou banku, v čemž vám zcela jistě pomohou pracovníci daného finančního ústavu.

Refinancování tak představuje obzvláště atraktivní nabídku v době, kdy se podmínky hypotečních úvěrů mohou dynamicky měnit a vy budete chtít získat lepší podmínky. Dnes už je většinou jednoduché si vypočítat pomocí online kalkulaček možnosti a hlavně výhody přechodu k jiné bance. Svou roli přitom hraje několik faktorů, kupříkladu míra poplatků spojených jak s refinancováním, tak samotnými splátkami úvěru. Důležité jsou také úrokové sazby u jednotlivých fixačních období a v nepolední řadě třeba i to, zda si u nové banky budete muset zřizovat nový účet a nebo budete moci splácet dál ze svého stávajícího spořícího účtu. Po uplynutí fixační doby následně můžete přikročit k refinancování.

Velmi lákavě se v kontextu poplatků jeví kupříkladu AXA Bank, která od prosince zrušila jakékoliv měsíční poplatky mimo samotné splátky jistiny a úroků. Vzhledem k tomu, že při refinancování hypotéky navíc klient této banky dopředu neplatí žádný poplatek za poskytnutý úvěr ani za odhad nemovitosti. ani nevyžaduje splácení z účtu vedeného u AXA Bank, momentálně se řadí mezi banky s nejvýhodnější nabídkou v rámci refinancování hypotéky. AXA Bank vstoupila na hypoteční trh před půl rokem s poměrně dynamickým plánem, který na naše poměry inovativně zahrnuje zejména výhodné a transparentní úrokové sazby bez dodatečných požadavků, jako je závazek uzavření dalšího produktu nebo otevření běžného účtu.

Je třeba nezapomenout, že při refinancování je dobré myslet na další faktory, které mohou hrát roli v dalším úspěšném splácení hypotéky a také bydlení. Sem patří primárně pojištění a to jak proti případné neschopnosti splácet, tak pojištění samotného bydlení. V případě neschopnosti splácet je třeba rozmyslet, zda chcete pokrýt možnost, kdy jste v platební neschopnosti z důvodu úrazu a nemoci a nebo i třeba v případě nečekané ztráty místa.Flexibilní banky nabízí možnost pojistit se i proti tomuto riziku.

Co se týče pojištění domácnosti, je zde ještě mnohem širší spektrum pojištění, které je třeba zvažovat a to jak v případě zřizování hypotéky, tak i jejím refinancování. Dobrá banka vám nabídne široké spektrum možností jak svůj splácený majetek zabezpečit a to včetně občas problematických událostí jako je zkrat či úder blesku.

Pokud jste majitelem jedné a nebo i více hypoték, zcela jistě stojí za to čas od času, zvláště s blížícím se uplynutím fixačního období, projít nabídky různých bank a přemýšlet, zda by nebylo ekonomičtější zvolit refinancování hypotéky pod jinou bankou, která vám nabídne lepší podmínky.