Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Red Hot Chili Peppers v Moskvě: Vyjádřili jasnou podporu Pussy Riot

Red Hot Chili Peppers v Moskvě: Vyjádřili jasnou podporu Pussy Riot
zdroj: Profimedia

VIDEO. Když rockeři z Red Hot Chili Peppers naběhli ve středu večer na pódium stadionu Luzniky, nenechal Anthony Kiedis nikoho na pochybách o tom, na čí straně stojí ve straně politického sporu o punkerky z Pussy Riot. Na sobě měl totiž tričko s názvem jejich kapely a na zádech jména všech členek.

Publikum koncertu přijalo postoj kapely s nadšením. Kauza punkerských rebelek se vyhrotila poté, co byly v lednu zatčeny a od té doby jsou Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich a Maria Alekhina vězněny ve vazbě za to, že protestovaly proti Vladimiru Putinovi a jeho totalitárním způsobům.

Red Hot Chili Peppers nejsou jediní, kdo vyjádřil svou podporu pro Pussy Riot. Před měsícem koncertovali v Moskvě Faith No More, kteří během přídavku pozvali na podium pár zbývajících členek Pussy Riot, které nejsou vězněny, a odehráli s nimi jejich proti-Putinovský song. Rovněž nedávno zesnulý Adam Horovitz z Beastie Boys horoval na jejich podporu a za jejich propuštění.

Vystoupení velkých západních hvězd s jasně protitotalitními tendencemi je něco, vůči čemu nemůže Putin nic dělat. Při posledním turné kapely U2 si na stejném stadionu pozval Bono Vox na pódium folkového písničkáře Yuriho Shevchuka, jeden z hlavních hlasů proti-putinovského proudu, aby společně zapěli Knocking On Heaven's Door. Policie na stadionu jen bezmocně přihlížela...