Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Rasista a xenofob? Senátor Čunek o Romech, binci a ohních na náměstích

Rasista a xenofob? Senátor Čunek o Romech, binci a ohních na náměstích
zdroj: Mediafax

To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás někteří politici zastanou a řeknou – on je chudák. Když tohle v nadsázce v roce 2007 Jiří Čunek odpověděl na dotaz, jestli bude stát dotovat všechny své občany podobně jako Romy, byl označen za rasistu. Ke svým slovům se nyní s veškerou hrdostí přihlásil.

V senátorské kanceláři v budově přezdívané Kreml uprostřed Vsetína má senátor Čunek knihovnu plnou publikací zabývajících se romskou problematikou. Například i velmi kontroverzní knihu Petra Bakaláře Psychologie Romů, kde autor například tvrdí, že ač Romové náleží k europoidní rase, jejich evoluční historie vedla k selekci genů vlastních negroidům a dovozuje nižší inteligenční kvocient Romů.

Za výrokem si stojím

„Tazatel se mě tehdy ptal, co má dělat pro to, aby také pobíral dávky. A já, ať se jde opálit a dělá ohně na náměstích. Samozřejmě, že si za tím výrokem stojím.  A kdybych nebyl pod tlakem kolegů a premiéra Mirka Topolánka, kteří chtěli, abych to nějak vyřešil, tak bych to vůbec nerelativizoval, jak jsem udělal.  Právě to ode mě byla chyba a dodnes se za ní kaji. Je to totiž pravda, ale my ty pravdy nevyslovujeme a necháváme tak vzniknout velkým problémům.

Pod falešnou vlajkou tolerance pak způsobujeme, že se stát dostává do potíží, které vyvřely třeba v Novém Boru. Občané demonstrují, bojí se vycházet a veřejně říkají, že cikáni páchají loupeže," vysvětluje čtyři roky po tom, co výrokem zdvihl ze židlí většinu romských organizací.

Více se dočtete na ParlamentniListy.cz.