Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Rakušan obhájil post předsedy hnutí STAN, prvním místopředsedou se stal Vlček

Aktualizováno: Rakušan obhájil post předsedy hnutí STAN, prvním místopředsedou se stal Vlček
Staronový předseda STAN Vít Rakušan | zdroj: Profimedia

Ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan na mimořádném sněmu v Hradci Králové podle očekávání obhájil post předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Hlasovalo pro něj 292 z 305 přítomných delegátů. Prvním místopředsedou se stal Rakušanův favorit, poslanec Lukáš Vlček. Jan Farský a Pavel Čížek se nominací vzdali.

Hlasovací lístek odevzdalo 297 delegátů. Rakušan svůj mandát považuje za silný. „Jsme v těžké době, delegáti mi dali důvěru s tím něco udělat. Je třeba říct, že nebyl protikandidát. Ta síla je samozřejmě velká, ale dá se mluvit o tom, zda skutečně si všichni přejí, abych to byl já, nebo se do toho nikomu nechce,“ konstatoval. Zatímco jméno prvního místopředsedy zmínil, další složení úzkého vedení hnutí chce nechat na delegátech. Celkem jich bude mít STAN čtyři.

Prvním místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal poslanec Lukáš Vlček, favorit znovuzvoleného předsedy hnutí Víta Rakušana. Vyzval ke změně stylu uvažování a práce v hnutí STAN. Nahradil Jana Farského, který se vzdal kandidatury na mimořádném volebním sněmu STAN. Pro Vlčka hlasovalo 291 delegátů, hlasovací lístek jich odevzdalo 297.

Řadovými místopředsedy se stali Jan Farský, poslankyně Michaela Šebelová, exstarosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek a poslanec Jan Lacina. 

Narychlo svolaný sněm je mimo jiné reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí a korupční kauzou pojenou s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání bývalý náměstek pražského primátora za STAN Petr Hlubuček.

„Musíme být jako tým, buď se jako tým uzdravíme, nebo všichni zahyneme,“ řekl bývalý starosta Pacova Lukáš Vlček.

Hnutí STAN na dnešním sněmu, který se koná v Hradci Králové, obmění velkou část vedení. Nové předsednictvo získá mandát na dva roky.

Zdroje: