Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Putin a Macron jednali o Záporožské jaderné elektrárně, Kreml souhlasí s vysláním mise MAAE

Putin a Macron jednali o Záporožské jaderné elektrárně, Kreml souhlasí s vysláním mise MAAE
Vladimir Putin a Emmanuel Macron | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešním telefonátu se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem uvedl, že ostřelování území, kde se nachází ukrajinská Záporožská jaderná elektrárna, vytváří riziko „rozsáhlé katastrofy“. Státníci se shodli na důležitosti brzkého vyslání mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do zařízení.

Francouzský prezident řekl Putinovi, že je znepokojen bezpečnostními riziky v jaderném zařízení, přičemž šéf Kremlu souhlasil s vysláním expertů MAAE do této elektrárny, sdělil Elysejský palác.

„Ruská strana potvrdila svou připravenost poskytnout inspektorům agentury (MAAE) nezbytnou podporu,“ uvedlo tiskové oddělení Kremlu. Putin z ostřelování největší atomové elektrárny v Evropě obvinil ukrajinské ozbrojené síly a hovořil o riziku „velké katastrofy, která by mohla vést k radiační kontaminaci rozsáhlých oblastí.“

Kyjev zatím nereagoval, nicméně Rusko a Ukrajina se v posledních dnech opakovaně navzájem obviňovaly z ostřelování bezprostředního okolí jaderného závodu. Ten od března okupují ruské invazní jednotky, ale podle dostupných informací ho stále řídí ukrajinští technici. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom dnes uvedla, že se Rusové chystají odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě, a opět vyzvala mezinárodní společenství, aby co nejdříve přijalo všechna nezbytná opatření k ukončení okupace elektrárny.

Ukrajina i Rusko už dříve daly najevo, že chtějí, aby Záporožskou jadernou elektrárnu navštívili inspektoři MAAE. Šéf této organizace Rafael Grossi prohlásil, že je připraven takovou misi vést. OSN uvedlo, že může poskytnout logistickou a bezpečnostní podporu delegaci MAAE.

Prezidenti Francie a Ruska se podle Elysejského paláce dohodli, že v příštích dnech budou v rozhovorech pokračovat. Státníci dnes spolu podle Kremlu telefonovali z iniciativy Paříže. Byl to jejich první rozhovor po téměř třech měsících. Šéf Kremlu si dnes také stěžoval šéfovi Elysejského paláce na pokračující překážky v dodávkách ruských potravin a hnojiv na světové trhy.

Nejmenovaný činitel francouzského prezidentského úřadu později novinářům řekl, že Macronův telefonát Putinovi považuje za oprávněný vzhledem k vážnému bezpečnostnímu riziku v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou. Macron v minulosti čelil kritice za to, že pokračuje v telefonátech s Putinem navzdory rozhodnutí šéfa Kremlu vojensky napadnout Ukrajinu a navzdory obviněním ruské armády z páchání válečných zločinů. Podle francouzského činitele nyní Putin vyjádřil ochotu přehodnotit požadavek Moskvy, aby MAAE navštívila elektrárnu přes Ruskem kontrolované území.

Diplomat Igor Višněveckij z ruského ministerstva zahraničí už dříve uvedl, že inspekční cesta delegace MAAE nesmí vést přes Kyjev, neboť by členy mise vystavila nebezpečí při přechodu frontové linie. Kyjev v minulosti obvinil Moskvu v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou z vydírání světa.

Zdroje: