Dnes je čtvrtek 27. června 2024., Svátek má Ladislav
Počasí dnes 16°C Občasný déšť

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem KLDR

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem KLDR
Vláda sestavila seznam nepřátelských zemí na základě prezidentského dekretu. Tento dokument podepsal Vladimir Putin 23. dubna v době nových diplomatických konfliktů | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uvedla severokorejská média poté, co šéfa Kremlu jeho hostitel dnes před svítání přivítal na letišti v Pchjongjangu.

Agentura Reuters píše, že Kim si s Putinem podal ruku, objali se a pak spolu v limuzíně odjeli k Putinovu hotelu. Šlo o vůz značky Aurus, který šéf Kremlu severokorejskému vůdci letos v zimě daroval k osobnímu využití. Ulice Pchjongjangu byly vyzdobené Putinovými portréty a na dominantě hlavního města, nedokončeném 330metrovém hotelu byl obrovský nápis "Vítej, Putine".

Severokorejská státní agentura KCNA napsala, že schůzka mezi těmito politiky ukazuje "nezlomnost a odolnost" přátelství a jednoty mezi Pchjongjangem a Moskvou. Severokorejsko-ruské vztahy jsou podle ní jako "silná strategická pevnost pro zachování mezinárodní spravedlnosti, míru a bezpečnosti a jako motor pro urychlení budování nového multipolárního světa".

Putinův zahraničněpolitický poradce Jurij Ušakov řekl, že oba lídry během dneška čeká jednání mezi čtyřma očima, galakoncert, státní recepce, přehlídka čestné stráže, podpisy různých dokumentů a prohlášení pro média.

Šéf Kremlu přijel na první návštěvu KLDR za posledních 24 let se slibem, že s izolovanou komunistickou zemí prohloubí obchodní a bezpečnostní vazby a podpoří ji v jejím odporu proti Spojeným státům. Washington a jeho spojenci mají podle agentury Reuters obavy, že Rusko by Severní Koreji mohlo pomoci s jejími raketovými a jadernými programy, které má zakázané na základě rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Podle amerických a jihokorejských činitelů Severní Korea dodává Rusku balistické rakety a dělostřelecké granáty, které ruská armáda využívá ve válce na Ukrajině.

Moskva a Pchjongjang to popírají, ale slibují, že posílí vojenskou spolupráci. Očekává se, že Putin s Kimem podepíší dohodu "o komplexním strategickém partnerství". Ušakov řekl, že se bude týkat bezpečnostních otázek.

Zdroje: