Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Půjčka bez registru? Aspoň registr exekucí a insolvencí by se prověřovat měl!

Půjčka bez registru? Aspoň registr exekucí a insolvencí by se prověřovat měl!
zdroj: tisková zpráva

Půjčka bez registru, úvěr bez ručitele, půjčka bez doložení příjmů. Na tyto fráze lákají poskytovatelé půjček klienty a oni na ně slyší. V bance by jim s jejich minulostí či nízkými příjmy půjčku nikdy nedali, a tak vítají nabídku nebankovní společnosti. Jenže ta je někdy může přivést do nemalých problémů.

Banky nefiltrují klienty, jimž půjčí, jen tak pro nic za nic. Mají k tomu jeden velký důvod – ochranu sami sebe i klientů. Půjčit někomu, o němž si nejste jistý, že bude schopný splácet, je vždycky rizikové. Pro vás i pro něj. A pokud je některá nebankovní společnost ochotná toto riziko podstoupit, nemusí to o ní značit pouze, že se snaží vycházet vstříc zákazníkům. Mnohdy je situace přesně opačná.

Snaha vydělat na lidech topících se v dluzích je nemorální

Český trh s úvěry byl dříve plný nebankovních společností, které vydělávaly na neplatících zákaznících. Sice musely počítat s tím, že své peníze nedostanou zpátky příliš brzy, ale za prodlení a pozdní splátky si pak naúčtovaly vysoké poplatky. Proto vcelku bez okolků půjčovaly i lidem se zápisem v registru exekucí nebo těm, kteří už spláceli jiné úvěry.

Takové společnosti už díky regulacím ČNB z našeho trhu vymizely. Sice najdete poskytovatele, již vás lákají na půjčky bez doložení příjmu, nicméně při podrobnějším prozkoumání často zjistíte, že věci se mají vlastně trochu jinak a některé registry se prověřují.

Lidem v insolvenci by se půjčovat nemělo

Příkladem výše uvedeného je společnost CoolCredit. V jejich nabídce se sice objevuje i půjčka bez registru, ale úplně každému ji neposkytnou. Neprověřují Centrální registr dlužníků, NRKI, BRKI ani SOLUS, zato se však dívají do registru exekucí a insolvencí. Proč? Jelikož do registru dlužníků se můžete dostat i kvůli prkotině (například pozdě zaplacené faktuře, na niž jste zapomněli) a vaše jméno tam pak figuruje dlouhé roky. Jakmile se ale ocitnete v registru exekucí či insolvencí, topíte se ve vážných problémech a půjčka bez doložení příjmu opravdu není chytrým řešením.

Úplně bez kontrol by nebankovní půjčky být neměly

CoolCredit nastavuje rozumné hranice. Půjčí mladým, starým, maminkám na mateřské dovolené či důchodcům. Ale jen do 20 000 Kč, jelikož půjčovat více bez jakéhokoliv ověřování bonity by bylo nebezpečné pro obě strany. Díky tomu, že je půjčka poměrně nízká, se navíc klienti mohou těšit na další výhody. Tou největší je určitě rychlost. Peníze mohou být na účtu klienta zhruba do 15 minut od odeslání žádosti. Všechno se vyřídí z pohodlí domova online, byrokracie je minimální. Takové půjčky jsou tedy ideální pro vyřešení poruchy automobilu, koupi nového domácího spotřebiče nebo jiný nečekaný výdaj. Musí se k nim ale přistupovat obezřetně, a to ze strany poskytovatele i klienta.

Zdroje:
Inzerce