Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

První (post)komunistický premiér rozděluje Německo

První (post)komunistický premiér rozděluje Německo
První postkomunista v čele vlády. Durynský premiér Bodo Ramelow skládá přísahu | zdroj: Profimedia

První německá spolková země má v čele vlády reprezentanta postkomunistické a ultralevicové Die Linke. Tou zemí je Durynsko, jehož premiérem se 5. prosince oficiálně stal Bodo Ramelow. Nová koalice složená z Die Linke, zelených a sociálních demokratů má v zemském sněmu většinu jednoho hlasu. Ramelowovo zvolení znamená prolomení porevolučního tabu a v Německu je celospolečenským tématem.

Die Linke byla pro své - jakkoli neformální - spojení s komunistickou SED, která ovládala totalitní NDR, potažmo kvůli napojení na moderní antikapitalistické iniciativy, dlouho tlačena do politického kouta. V několika zemských vládách již v poslední době ovšem seděla, vůbec poprvé má však i zemského premiéra. Die Linke (Levice) vznikla spojením východoněmecké PDS (následovnické strany SED) a západoněmecké WASG, radikální odnože sociální demokracie. Na spolkové úrovni je po loňských volbách do Bundestagu třetí nejsilnější stranou. V Evropském parlamentu sedí Die Linke v jedné frakci s českou KSČM.

S nácky proti komunistům

Proti nominaci Ramelowa do funkce durynského premiéra se postavil i spolkový prezident Joachim Gauck, konaly se kvůli tomu demonstrace. Naproti tomu levicoví aktivisté dávali najevo pohoršení nad tím, že pochodů proti levicovému premiérovi se "ruku v ruce" účastní jak příznivci konzervativní CDU, tak neonacisté.

Paradoxní je, že sám Ramelow nikdy členem SED za časů NDR nebyl. Spojení se starými komunisty je v případě Die Linke i na federální úrovni spíše formální a co opravdu dráždí dnešní německý establishment, je spíš radikální levicový proud, který ve straně převládá. Právě kvůli tomu je Levice odmítaná i sociálními demokraty - aspoň na spolkové rovině.

Staří, nebo mladí bolševici?

I tak pravice používá hesla typu "políček do tváře všem obětem teroru v NDR", jako generální sekretář CDU Andreas Scheuer. Padají i tvrdší slova: podle některých teď vedou zemi "staří bolševici a spolupracovníci Stasi".

Nadšeno z rozhodnutí své durynské buňky není ani celostátní vedení SPD, které sedí s CDU v jedné vládní koalici. Vicekancléř a předsedsa SPD označil koalici s Die Linke za "špatnou volbu pro Durynsko". Koalici přitom schválili členové durynské SPD v referendu.

Příznivci Die Linke naopak durynskou koalici prohlašují za test pro spolkovou spolupráci. Stejná koalice - Levice, SPD a zelených - má totiž většinu ve stávajícím Bundestagu a mnozí nejen z Die Linke, ale i ze Strany zelených nemohou sociálním demokratům zapomenout, že dali přednost účasti v kabinetu pravicové kancléřky Angely Merkelové. Stejný názor má ovšem část SPD, včetně některých poslanců Bundestagu.

V Durynsku vládla před volbami také velká koalice CDU a SPD. CDU volby znovu vyhrála s 33% hlasů, ale SPD ostudně propadla a skončila na třetím místě s pouhými 12%. Die Linke byla druhá s 28%. Významnou roli má v zemském sněmu také euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) s více než 10%. Zelení se udrželi se ziskem 5% v parlamentu jen těsně, FDP z něj, podobně jako ze spolkového sněmu, vypadla.

 

Zdroje:
Vlastní