Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Proti koronavirovým restrikcím protestovaly v Amsterdamu tisíce lidí

Proti koronavirovým restrikcím protestovaly v Amsterdamu tisíce lidí
V Amsterdamu protestovaly tisíce lidí proti covidovým restrikcím | zdroj: Profimedia

Tisíce lidí dnes v Amsterdamu protestovaly proti opatřením souvisejícím s pandemií covidu-19, ačkoliv jsou kvůli šíření varianty omikron shromáždění zakázaná. Skupina demonstrantů se střetla s policisty, kteří na nařízení starostky Femke Halsemaové vyklízeli Muzejní náměstí.

Starostka nouzové nařízení vydala kvůli porušení zákazu shromažďování. Strážci pořádku zadrželi 30 lidí, kteří je odmítali poslechnout. Čtyři policisté utrpěli zranění.

Než na Muzejním náměstí zakročila policie s pendreky a štíty, někteří protestující nedaleko Van Goghova muzea rozvinuli transparent s nápisem „Méně represí, více péče“. Jiní byli oblečeni v bílých kombinézách a bílých maskách a nesli tabulky s nápisy jako „Nejde tu o virus, jde tu o kontrolu“ nebo „Svoboda“. Na náměstí i v přilehlých ulicích bylo mnoho policistů a vedení města tuto oblast označilo za místo s bezpečnostním rizikem, čímž policie dostala posílené pravomoci.

Demonstranti později přešli do parku ve vzdálenější části centra, kde se konalo povolené shromáždění svolané pravicově populistickou stranou Fórum pro demokracii. Pak se několik set lidí vrátilo na Muzejní náměstí, odkud se ze shromáždění nazvaného Společné pití kávy v klidu rozešli.

V Nizozemsku od 19. prosince nejméně do 14. ledna platí přísná protiepidemická opatření. Zavřené jsou obchody s výjimkou těch, které prodávají zboží základní potřeby, dále restaurace, kadeřnictví, posilovny, muzea, divadla a další veřejná místa. Sejít se nesmějí více než dva lidi. Podobně jako další evropské země i Nizozemsko zavedlo nové restrikce po rychlém šíření varianty omikron, kvůli které by hrozilo zahlcení už beztak silně zatíženého zdravotnictví.

Policisté ve Francii, Itálii a Nizozemsku museli zasahovat proti takzvaným rave party, tanečním zábavám s rychlou elektronickou hudbou, jichž se na přelomu roku v rozporu s epidemickými a jinými opatřeními zúčastnily stovky lidí. Rave party za účasti téměř 10 000 lidí se konala také na předměstí Madridu. Proti ní ale policie nezasahovala, protože byla legální. 

Zdroje: