Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Profesorka Dvořáková šokuje. Konečně chválí. Zátah na policejní mafii

Profesorka Dvořáková šokuje. Konečně chválí. Zátah na policejní mafii
zdroj: Mediafax

Nad policisty visí černé mraky. Nejenom, že jim hrozí masivní propouštění, v poslední době jsou stále více postaveni před realitu, že jejjich kolegové ve stejnokroji, kteří by měli hájit spravedlnost a právo v zemi i svým příkladem, páchali to, za co jiné lidi stíhali a posílali do vězení.

I proto ParlamentníListy.cz zajímalo, zda věechny tyto okolnosti neprobouzí v lidech deziluzi a pocity, že se jim rozplývá pocit života v právním státu. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové se však zmiňované faktory nedají slučovat. O zatčení policistů a odhalení gangu, pak hovoří, jako kroku vpřed.

"Pro lidi to může být tím dlouho očekávaným signálem, že se tu začíná něco měnit a že spravedlnost dostihne i některé vysoce postavené policisty. Myslím, že to většina z lidí bude vnímat jako obrat k lepšímu," řekla ParlamentnímListům.cz profesorka politologie VŠE Vladimíra Dvořáková.

Zdůraznila tak, že nelze na zprávy tohoto typu pohlížet proto pesimisticky, byť samozřejmě samotná podstata toho sdělení, že policisté někoho vydírali, či se obohacovali ve službě, pozitivní není.

"Vezměte si, jak klesala v posledních týdnech a měsících u Čechů nedůvěra vůči politikům, ale i soudům, právu. Pokud veřejnost uvidí, že i takzvané velké ryby nemusejí spravedlnosti uniknout, ale dočkají se trestu, může to naopak deziluzi mezi lidmi oslabit," uvedla dále politoložka, která se proslavila svými velmi ostrými výroky směrem k politice a situaci v zemi.  Její přirovnání o praktikách mafie na politické scéně a potápějícím se Titanicu, čímž měla na mysli celé Česko, zaujala desetitisíce lidí.

Celý článek na ParlamentniListy.cz