Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Proč je Bavorsko s tvrdým?

Proč je Bavorsko s tvrdým?
Bavorsko - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nejeden germanista si možná někdy položil otázku, proč se v německém názvu pro Bavorsko – Bayern – píše ypsilon, a nikoli jazykově poněkud logičtější měkké i. Rozhodl o tom v roce 1825 sám pan král.

Ludvík I. Bavorský (1786-1868) nastoupil na trůn po svém otci v roce 1825 jako druhý bavorský král a v roce 1848 jej z trůnu smetla revoluce a milostná aférka s tanečnicí Lolou. Vedle stinných stránek jeho vlády, jako byly represe či zpřísnění cenzury, byl ale především velkým mecenášem umění a inicioval řadu významných staveb své doby. Jeho jméno nese například první německá železnice mezi Norimberkem a Fürthem otevřená v prosinci 1835.

Pana krále (nebo přesněji řečeno v té době ještě korunního prince) ale určitě nejvíce proslavila velkolepá svatba s Terezou Sasko-Hildburghausenskou 17. října 1810, která se stala základem pro slavnost dodnes známou jako Oktoberfest.

Milovník umění Ludvík - a nebyl ve své době jediný – měl obzvláštní slabost pro Řecko a jeho antickou kulturu. Proto rozhodl, že nejen hlavní město (připomeňme zde například mnichovskou Glypotéku či propyleje) se musí více pořečtit, ale nejlépe i celá země. Řecké písmeno ypsilon tak mělo nahradit tradiční „i“ v názvu státu.

I město Špýr (německy Speyer) vděčí za svůj pravopis královské fascinaci vším řeckým. Za Ludvíka totiž patřilo Bavorsku, dnes leží ve spolkové zemi Porýní-Falc

Ale abychom byli spravedliví: Pro název státu se do té doby používaly podle jazykovědců obě varianty, tedy Baiern i Bayern. Ludvík I. ale královským dekretem v roce 1825 rozhodl, že jedině správná je odteďka varianta Bayern a basta. A upřímně řečeno: Nevypadal by mnichovský fotbalový klub Bayern s tím měkkým „i“ trochu blbě? 

Zdroje:
Vlastní, ARD, Wikipedia.de, donaukurier.de