Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Prezident je buzna, kalhoty dolů. Čtěte, pokud vás štve kopání do Klause

Prezident je buzna, kalhoty dolů. Čtěte, pokud vás štve kopání do Klause
zdroj: Mediafax

Odchod Václava Klause po deseti letech z funkce prezidenta České republiky neprovázejí žádné ódy ani chvalozpěvy. Naopak během jeho posledního dne v úřadu zaznívá spíše kritika a pokusy o zesměšnění a ponížení dosluhující hlavy státu. Nad touto atmosférou se zamýšlí spojenec Boris Šťastný, politický odpůrce Jiří Paroubek a mediální odborník Jiří Mikeš.

Poslední den dlouhých deseti let v úřadu prezidenta se v žádnou oslavu Václava Klause neproměnil. Celostátní deníky na svých titulních stranách odchod hlavy státu zcela pominuly, uvnitř se většinou nesly komentáře v negativním duchu. Podobně působí i na dnešek naplánované akce, happeningy či koncerty, jejichž účastníci se netají tím, že odchod Václava Klause z funkce prezidenta vítají. První z nich už odstartovaly na Hradčanském náměstí.

„Je tu koncentrovaná snaha dosáhnout toho, aby byl Václav Klaus marginalizován a dostal se do pozice člověka, pro něhož už není návratu na politickou scénu. Strach z jeho návratu do aktivní politiky po skončení prezidentského mandátu je opravdu mimořádný. Média si to vyhodnotila, že útočit ještě více na Václava Klause v poslední den jeho prezidentování by bylo kontaproduktivní, a tak tuto skutečnost na titulních stranách pominula a kritizuje ho až někde na dalších stránkách,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný, tradiční Klausův spojenec.

Přízni novin se Václav Klaus většinou netěšil

Postup celostátních deníků, pro něž poslední den Václava Klause na Hradě nebyl důvodem k zařazení na titulní strany, překvapil i prezidentova politického protivníka Jiřího Paroubka. „Přes všechny výhrady, které k Václavu Klausovi mám a v dobách jeho slávy jsem s ním proto vedl politický souboj, bych považoval za slušné něco takového připomenout. Ale to, že česká média nejsou slušná, je známá věc,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz expremiér a nynější předseda NS-LEV21 Jiří Paroubek.

Zdroje: