Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Lvi vymírají, hrozbou jsou jim především lidé

Lvi vymírají, hrozbou jsou jim především lidé
Lev (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Počet lvů žijících volně v africké krajině se za posledních padesát let dramaticky snížil. Podle nedávné studie jich nyní zbývá pouze 20-30 000 a jejich poslední záchranou může podle některých názorů být pouze důsledná ochrana před lidmi v podobě oplocených chráněných oblastí. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Oplocené přírodní rezervace oddělující důsledně prostor pro lvy od prostoru pro lidi je podle nové studie to správné řešení problému vymírání lvů z volné přírody. Vina za jejich vymírání totiž z větší části leží právě na lidech. Počet lvů za posledních padesát let klesl až o 80%. Doplácejí především na to, že jsou považování za hrozbu pro hospodářská zvířata, a podíl na jejich nízkém stavu nese i rozsáhlý lov jejich přirozených kořistí.

Přestože by oplocení nových oblastí představovalo finančně náročný projekt, podle odhadů by se jednalo o několik set dolarů na čtvereční kilometr, podle autorů studie by se vyplatilo více než současné projekty nabádající k soužití lidí se lvy ve vzájemné blízkosti. Navíc je prý na základě příkladu parku Serengeti a dalších prokazatelné, že zvířata v oplocených rezervacích se daří chránit úspěšněji a ve výsledku i levněji, než ve volné přírodě.

Vědci se shodují na tom, že se sice nikomu příliš nechce uchýlit se k oplocování nádherných oblastí africké divočiny, avšak bez okamžitého a rázného zásahu může být osud lvů vážně ohrožen.

Zdroje:
bbc.co.uk