Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Američané odhalili nový bombardér. ‚Uslyšíte ho, ale neuvidíte‘

Američané odhalili nový bombardér. ‚Uslyšíte ho, ale neuvidíte‘
zdroj: kredit-US Air Force

Amerika představila nový stealth B-21 Raider. Bylo to první veřejné odhalení nového amerického bombardéru po 34 letech – předchozí americký bombardér B-2 Spirit se představil v listopadu 1988.

Bombardér B-21 byl v pátek předveden v hale kalifornské továrny Plant 42 v Palmdale. Je to jeden ze šesti aktuálně vyráběných prototypů. Stavba sedmého stroje se připravuje.

První let B-21 se má uskutečnit v příštím roce. Americké vzdušné síly by ho měly zařadit do výzbroje v roce 2026.  

B-21 Raider bude schopen nést konvenční i jaderné zbraně. Je vybaven mimo jiné technologií stealth, která umožňuje unikat pozornosti radarů. Může létat jak s posádkou, tak bez ní.

Ve výzbroji by měl nahradit bombardér B-2 Spirit.

Unikát za 750 milionů dolarů

Výrobce, společnosti Northrop Grumman, upozorňuje, že díky digitálnímu modelování byl B-21 postaven bez letových zkoušek a výroba dalších kusů mohla být zahájena dřív, než byl první kus zalétán.

Americké letectvo se chystá nakoupit minimálně sto těchto letounů pojmenovaných po posádce prvního náletu amerických letců na Tokio 18. dubna 1942. Velel mu plukovník Jimmy Doolittle. Náletu se přezdívá Doolittle Raid a členům posádek Doolittle Raiders. 

Podle původních odhadů z roku 2010 mělo podle agentury Reuters každé letadlo stát 550 milionů dolarů (nyní 12,7 miliardy korun), po započtení inflace by teď cena za jeden stroj mohla dosáhout až 750 milionů dolarů (17,3 miliardy korun).

Postrach Číny a Ruska?

„Není to jen další letadlo. Je to ztělesnění amerického odhodlání bránit zemi, kterou všichni milujeme," řekl při odhalení letounu americký ministr obrany Lloyd Austin.

„Padesát let pokroku v těchto technologiích se promítlo do tohoto letadla,“ řekl Austin. „I ty nejvíce sofistikované systémy protivzdušné obrany budou mít problém B-21 na nebi odhalit,“ dodal šéf Pentagonu.

Také Kathy Wardenová ze společnosti Northrop Grumman označila za hlavní přednost nového stroje to, že bude těžko zpozorovatelný. „Uslyšíte ho, ale neuvidíte,“ pravila.

Klíčová technická data výrobce i Pentagon drží pod pokličkou. Bombardér však má mít tak velký dolet, že  nebude potřebovat zámořské logistické základny. Měl by měl být schopný doplnění o nové technologie, které se dosud neobjevily.

Agentura AP píše, že nový bombardér součástí reakce Pentagonu na rostoucí obavy z budoucího konfliktu s Čínou. Američané se proto snaží modernizovat jadernou triádu, kterou tvoří prostředky pro dopravení jaderné zbraně na místo určení – strategické bombardéry, mezikontinentální balistické rakety a balistické rakety odpalované z ponorek.

Zdroje: