Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Premiér Fiala hovořil s jihokorejským prezidentem, primárně v kontextu Dukovan

Premiér Fiala hovořil s jihokorejským prezidentem, primárně v kontextu Dukovan
zdroj: Profimedia

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem telefonicky probíral ekonomickou spolupráci obou zemí v návaznosti na nedávné rozhodnutí, že korejská společnost KHNP postaví nové jaderné bloky v Dukovanech.

Na síti X Fiala napsal, že Česko má zájem o nové korejské investice i o zvýšení objemu svého vývozu do Koreje a že jihokorejský prezident brzy Česko navštíví. Soul vzápětí oznámil, že cesta se uskuteční v září.

Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap hodlá Jun Sok-jol v dohledné době vyslat do Česka speciální tým, který má projednat následná opatření v souvislosti s výběrem jihokorejské společnosti pro stavbu v Dukovanech.

Česká vláda minulý týden rozhodla, že nové jaderné bloky postaví společnost KHNP, které dala přednost před francouzskou EDF. Kabinet zároveň rozhodl o stavbě dvou reaktorů v Dukovanech, přičemž cena za jeden blok má být zhruba 200 miliard korun. Stavba by měla začít v roce 2029 a první blok by měl začít vyrábět elektřinu v roce 2036. Vláda zároveň bude jednat s KHNP o opci na další dva jaderné bloky v Temelíně.

Fiala dnes uvedl, že s Jun Sok-jolem mluvil o prohloubení ekonomické spolupráce v návaznosti na jaderný tendr. "Česká republika má zájem o nové korejské investice i o zvýšení našeho exportu do Koreje. Další jednání proběhnou již na podzim," doplnil.

Zdroje: