Dnes je čtvrtek 19. září 2024., Svátek má Zita
Počasí dnes 9°C Polojasno

Pražské radnice podpoří rodiče dětí, kteří nemají dost peněz na školní pomůcky

Pražské radnice podpoří rodiče dětí, kteří nemají dost peněz na školní pomůcky
Ilustrační obrázek | zdroj: Profimedia

Pražské městské části podpoří sociálně slabší rodiny, které nemají dostatek peněz na školní pomůcky či kroužky pro své dětí.

Radnice pořádají sbírky školních potřeb nebo si rodiče mohou požádat o příspěvek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi městskými částmi. Některé radnice využívají také takzvaný balíček okamžité pomoci Pražanům od hlavního města, jehož systém zahrnuje například stravné ve školách zdarma.

Rodiny ve finanční nouzi nebo samoživitelé v Praze 2 si například mohou na radnici zažádat o příspěvek 2500 korun na kroužky a 1500 korun na školní potřeby prostřednictvím nadačního fondu Dvojka srdcem. Požádat si podle mluvčí radnice Andrey Zoulové mohou rodiče, kteří bydlí v Praze 2 nebo jejichž dítě navštěvuje některou ze škol zřizovaných městskou částí. Zažádat si mohou do 30. září.

Praha 6 pořádá každoročně akci s názvem Pošli aktovku dál, kdy do 9. září mohou lidé nosit na radnici školní batohy či jiné pomůcky a ty se pak předají potřebným. Projekt je zaměřený na udržitelnost a solidaritu s těmi, kteří třeba nemají dostatek peněz na nové vybavení pro prvňáčky, uvedla radnice na webu.

Sbírku školních batohů a dalšího vybavení pořádá přímo na radnici i Praha 7. "Vybrané věci pak prostřednictvím našeho sociálního odboru či charitativních organizací předáváme rodinám, pro které nákup pomůcek na začátku školního roku představuje značnou finanční zátěž," sdělil mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš. Praha 7 přispívá zároveň na zájmové kroužky. Rodiče si mohou zažádat o 1500 korun pro žáky základních škol a o 750 Kč pro školkové děti.

Radnice Prahy 8 organizuje první týden v září výměnu školních potřeb pro děti, a to včetně oblečení a sportovních pomůcek. Rodiče mohou získat potřebné vybavení a poslat dál to, které jim již posloužilo. Akce bude v komunitním centru Libre v Pivovarnické ulici 3. Prvňáčci z Prahy 1 pak podle mluvčí městské části Karolíny Šnejdarové získají od radnice balíček se základními školními potřebami. Najdou v něm mimo jiné batůžek, tužky a pastelky, ořezávátka, gumy nebo pravítka.

Některé městské části využívají takzvaný balíček okamžité pomoci Pražanům, kdy část peněz mohou radnice využít pro podporu ve školství, například pro platbu obědů, školy v přírodě, využití školního psychologa nebo jakékoliv školní pomůcky. Systém je založený na čestném prohlášení rodičů, že jsou ve finanční nouzi. Balíček využívá například Praha 4.

Zdroje: