Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Praha bude hostit největší romský festival na světě Khamoro, znovu zamíří i do Plzně

Praha bude hostit největší romský festival na světě Khamoro, znovu zamíří i do Plzně
zdroj: tisková zpráva

Do Prahy a Plzně se chystají nejlepší romští umělci z celého světa. Startuje 17. ročník největšího a nejznámějšího romského festivalu na světě Khamoro. Nabídne tradiční romskou hudbu, gypsy jazz, ale i klasickou muziku a nově koncert hiphopu. 

Kromě hudby bude součástí programu také řada doprovodných akcí. Festival organizuje již od roku 1999 Slovo 21, z.s. a Studio Production Saga. Záštitu nad letošním ročníkem převzali předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman a primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová. Kromě Prahy si festival budou moci užít i návštěvníci Plzně, evropského hlavního města kultury pro rok 2015, kde se k záštitám připojil i Martina Baxa, 1. náměstek primátora Plzně. Khamoro se uskuteční v Praze ve dnech od 24. – 30. 5. 2015 a v Plzni od 26. – 28. 5. 2015.

Sedmidenní maratón romské kultury odstartuje v Praze v neděli 24. 5. od 20 hodin pod širým nebem na pražské náplavce party na Vltavě. K dobré náladě zahraje a zazpívá známá kapela z Hradce Králové Terne Čhave dohromady s finalistou Česko Slovenské SuperStar Janem Bendigem. Experiment tradiční romské hudby s hiphopem pak představí exkluzivně pro Khamoro romský zpěvák Mário Bihári společně s Vladimirem 518, nejdéle působícím rapperem české hiphopové scény.

První polovina týdne bude patřit oblíbeným koncertům světově uznávaného gypsy jazzu. Hned v pondělí 25. 5. v klubu Jazz Dock vystoupí izraelská skupina Swing de Gitanes.  V úterý pak v Lucerně Music Baru zahraje jeden z nejlepších světových kytaristů gypsy jazzu a swingu Angelo Debarre z Francie, který se představí i plzeňskému publiku a to dne 27. 5. v Buena Vista Clubu.

Středa nabídne dva zcela odlišné hudební proudy. V Českém muzeu hudby nejdříve koncert klasické a jazzové hudby nazvaný Černobílý svět. Ve stejný den se pak návštěvníci Khamora můžou těšit také na hiphopový koncert, který organizátoři zapojili do programu festivalu vůbec poprvé. V Lucerně Music Baru vystoupí Vladimir 518, Refew, Mike Trafik, FunkyBrothers, UGC, nejmladší pražská hiphopová crew Cincinaty a ze Srbska Roma Sijam, kteří kromě jiného zazářili v televizní soutěži X Factor.

Čtvrtek až sobota budou ve znamení tradiční romské hudby. Letos na Khamoro dorazí celkem sedm skupin z různých koutů světa. V Praze vystoupí legendární  Mahala Rai Banda z Rumunska, Ilo z Ruska, Tamburitza of Danube ze Srbska, RomaNeno z Bulharska, Šukar ze Slovinska a Flamenco Aire Quintero ze Španělska. Tuzemsko bude reprezentovat Věra Bílá a Kale. Návštěvníci si všechny účinkující budou moci poslechnout na koncertech v ROXY a samozřejmě na závěrečném galakoncertu v sobotu v klubu SaSaZu, kde celý festival vyvrcholí.

V Plzni se koncert tradiční hudby uskuteční ve čtvrtek 28. 5. a to přímo na náměstí Republiky,  tóny romské hudby budou znít  v podání  tuzemské skupiny Věra Bílá a Kale, z Ruska se představí  Ilo a z Rumunska Mahala Rai Banda.

Khamoro ale není zdaleka jen o hudbě, i letos nabídne řadu doprovodných akcí. Plzeň představí komunitní program, který jistě pobaví jak dospělé tak i děti. Také si budou moci pochutnat na  650kilovém dortu Mandala a to 28. 5.  na náměstí Republiky, kde proběhne živá instalace pod vedením významného romského multimediálního umělce Zorana Tairoviće ze Srbska. Prostřednictvím dortu a cesty k němu chce umělec ukázat, jak složitým životním labyrintem „Člověk-Rom“  musí projít, aby ochutnal alespoň kousek důstojného života.

V Praze se v rámci doprovodného programu uskuteční dvě výstavy, vyprávění romských pamětníků, pestrobarevný průvod v centru Prahy za účasti asi 300 účinkujících včetně 20 profesionálních a amatérských tanečních souborů. Dále návštěvníky čeká dětský den Khamororo, umělecké workshopy pro širokou veřejnost a nově také taneční soutěž Street Battle Jam.

Festival Khamoro kromě hudby a dalších doprovodných kulturních akcí každoročně otevírá diskuze
k nejpalčivějším tématům, o kterých vedou dialog odborníci a experti z celé Evropy. Na letošním dvoudenním mezinárodním semináři budou diskutovat mimo jiné o tom, jakým způsobem by romská kultura mohla přispět k lepšímu postavení Romů v Evropě.

V rámci festivalu se bude konat také „Malá letní škola romské kultury“, program „Khamoro sdílí zkušenosti“ a Setkání mladých Romů z ČR. Programu se účastní i děti z dětských domovů v rámci projektu „Khamoro Kher“.

Více informací a kompletní program festivalu Khamoro naleznete na www.khamoro.cz