Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Pracant bez pozlátek - nový ultrabook Toshiba Portégé Z830

Pracant bez pozlátek - nový ultrabook Toshiba Portégé Z830
zdroj: tisková zpráva

Ultrabooků už máme na trhu docela dost, netřeba asi ani připomínat kousky od Aceru, Asusu nebo Samsungu. K těm všem v posledních týdnech přibyla nadupaná Toshiba Portégé (čti portéž nebo portéžé). Jaká je v praxi?

Shrnuto pár slovy, patří jednoznačně k nejlepším nabídkám a v dohledné době ji jen tak něco nesesadí. Chystá se sice dalších několik novinek, ale podle toho, co jsme zatím viděli na veletrzích, nemají moc šancí. Opravdovou bombou bude až Samsung N9 z broušeného hliníku a podsvícenou klávesnicí, který se má na náš trh dostat někdy na jaře za předpokládanou cenu přes 30 tisíc korun. S naší Toshibou jsme ale pod hranicí  23 tisíc, takže srovnávat tyto modely dost dobře nejde.

Krok před konkurencí

Toshiba je nejlehčí ultrabook světa, hmotnost nepřekračuje ani 1,1 kg. Je to přibližně tolik, kolik mívaly svého času netbooky Eee od Asusu, jenže tam jsme museli koukat na 10" displeje a ne na příjemnější 13". Materiálem přitom není plast, ale jemně vyválcovaná hořčíková slitina. K velké smůle Toshiby to není na první pohled moc poznat, až při doteku si uvědomíte, že je povrch na plast příliš chladný a bude to spíše kov.

Na funkci to ale nemá žádný vliv, slitina dává Toshibě solidní pevnost a materiál dobře odolá i zubu času. Za tři roky, až bude končit záruka, by mohlo Portégé vypadat jako nové, dopomůže k tomu i přibalené jednoduché látkové pouzdro.

Jednoduchý je i design, linie jsou rovné a strohé. Výrobce se zaměřil raději na funkčnost, a tak zatímco třeba elegantní Asus ZenBook vypadá skvěle na fotkách a v praxi má spoustu nedostatků, u Toshiby je to přesně naopak.

Vidět je to hlavně u matného displeje – všichni výrobci používají lesklé panely s co nejvíce zářivými barvami, Toshiba raději slevila z barviček a dodává Portégéčko s praktickým matným panelem. Není proto problém pracovat kdekoli venku, na panelu se nezrcadlí okolí. Zrovna u ultrabooku – cestovního notebooku – by měl být matný displej úplný základ. Smůla, má jej jen Toshiba.

Výborná je také konektivita, která jakoby Portégéčko chtěla nasměrovat pro profi využití. Není problém připojit projektor přes klasický VGA konektor, což ostatní ultrabooky vůbec nemají, nechybí ani digitální HDMI a USB nejnovějšího standardu 3.0. Přes něj lze také připojit dokovací stanici DynaDock, takže ušetříte čas s neustálým připojováním běžných periferií a všechno poběží hezky plynule.

Výkon Core i3 stačí

Během dvoutýdenního testování jsme narazili na zajímavý názor, že procesor Core i3 je slabý a lepší bude až Portégé s výkonnějším Core i5. Vzali jsme si tedy od českého zastoupení ještě druhý, výkonnější kousek, který se má na trh dostat 22.2.2012.

Závěry z porovnání jsou jasné – ano, i5 je určitě výkonnější, ale i3 stačí. Na ultrabooku bude těžko někdo hrát hry nebo stříhat video, hlavní činností je spíše psaní dokumentů, surfování na webu nebo přehrávání filmů. S Core i3 to není problém. Za i5 se vyplatí připlatit, pokud chcete spouštět náročnější aplikace, třeba nějaké virtuální prostředí. Rovněž výrazně urychlí výpočty v Excelu, ale bavíme se zde už o tisících řádků a složitějších operacích. Na všechno běžné stačí i3.

Více čtěte ZDE.