Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Politologové: Průšvih Ratha je horší než problém Parkanové

Politologové: Průšvih Ratha je horší než problém Parkanové
zdroj: Mediafax

Česká veřejnost prý hůře než čerstvou "kauzu Parkanová" vnímá a i nadále bude vnímat kauzu kolem Davida Ratha. U obviněného poslance je totiž prý jasné, že je zloděj. Zatímco u Parkanové jde spíše o kolektivní vinu. Pokud vůbec.

Poté, co alespoň zdánlivě lehce utichla kauza kolem z korupce obviněného poslance Davida Ratha, je v hledáčku médií kauza nová. Protikorupční policie totiž ve středu požádala Poslaneckou sněmovnu, aby jí vydala k trestnímu stíhání poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09). Je podezřelá z toho, že kvůli nákupu letadel CASA český stát "obrala" o 658 milionů korun.

Jde o "náhodnou" kauzu nebo o pečlivě načasovanou politickou manipulaci, která má poslední dosud čisté vládní straně přistřihnout pomyslná křídla? Má "kauza Parkanová" zalepit tu Rathovu a pomoci oranžovým k udržení prvenství v rámci voličských preferencí? ParlamentníListy.cz pátraly v řadách odborníků. Zajímalo je jak porovnání obou kauz z hlediska závažnosti, tak z hlediska vlivu na politické smýšlení veřejnosti.

Společný jmenovatel: Miliony. Jinak nic

Obě kauzy jsou na první pohled podobné, na druhý však téměř zásadně odlišné. Rath byl přistižen s miliony v hotovosti, Parkanová je obviňována z nepřímého vlivu na jejich nekalý odliv. Její vina tak rozhodně není tak "jasná". Navíc jde o zcela odlišné částky. Zatímco u Ratha "pouze" o sedm, respektive třicet milionů, u Parkanové jde až o více než šest set milionů.