Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Politolog prozradil, proč se Jandák poroučel ze Sobotkovy vlády

Politolog prozradil, proč se Jandák poroučel ze Sobotkovy vlády
Vítězslav Jandák | zdroj: Mediafax

Podle politologa Lukáše Jelínka poslanec ČSSD Vítězslav Jandák neskončil v postu stínového ministra kultury kvůli tomu, že by byl nějakým příliš otevřeným „zemanovcem“, ale spíše proto, že je představitelem jakési popkultury a ostatní zákoutí kultury jsou mu cizí. Také prý možná flinkal stranickou práci...

Kdo by si myslel, že pravými důvody předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které jej vedly k obměně některých postů ve svém stínovém kabinetu, jsou jakési obavy ze „zemanovců“, tedy křídla, které dává najevo sympatie k nynějšímu prezidentovi Miloši Zemanovi, ten by se zřejmě velice mýlil.

Politolog Lukáš Jelínek totiž nabídl jinou variantu výměny politiků na stínových židlích – třeba poslanec a také již kdysi ministr kultury Vítězslav Jandák nebyl vykopnut kvůli svému obdivu k Zemanovi, ale prý nejspíše proto, že moc nepracoval uvnitř strany a není ani odborníkem na jinou kulturu, nežli kulturu „lehkého proudu“.

Zdeněk Škromach již v této vládě pak nefiguruje údajně hlavně proto, že už v ní nechtěl zasedat on sám. Místo něj tak dostal prostor Roman Sklenák, a to hlavně díky veřejným výstupům proti sKartám. Navíc prý Sklenák patří k těm čipernějším poslancům.

„Pozor, to je ale zatím vše virtuální realita, neboť ta reálná vláda nakonec může vypadat úplně jinak - a to především proto, že Bohuslav Sobotka slíbil v ní i zastoupení nestraníků, což se zatím v této vládě nekoná. Ale co se týká sporu 'zemanovci' – 'nezemanovci', tak pokud v té stínové vládě najdeme zhruba čtyři jména (z těch patnácti), která jsou známá tím, že nepatří do fanklubu Miloše Zemana, tak si myslím, že to je ještě snesitelný a před voliči sociální demokracie obhajitelný poměr,“ zmínil k obměně stínové vlády pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Předseda ČSSD a také nejspíše možný premiér Bohuslav Sobotka totiž ve čtvrtek na tiskové konferenci představil nové členy svého možného „oranžového“ kabinetu. A bylo to do určité míry i překvapení, neboť stínovým ministrem financí ponechal Jana Mládka, který vzbudil rozruch na březnovém sjezdu strany v Ostravě, kde řekl, že živnostníci parazitují na penzijním systému. Sobotka dále zveřejnil, že stínovým ministrem průmyslu bude někdejší ministr průmyslu Milan Urban, stínovým ministrem práce pak poslanec Roman Sklenák.

Místo dosavadního stínového ministra kultury Vítězslava Jandáka ovšem bude tuto pozici od nynějška zastávat divadelní režisér Ivan Krejčí. V obměněné vládě se také objevil mluvčí pro sport a mládež, kterým bude poslanec Petr Hulinský. Dosud byl stínovým ministrem pro místní rozvoj. Ze stínové vlády ale zmizela mluvčí pro boj s korupcí a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ovšem naopak tam na postu stínového ministra spravedlnosti zůstal silný antizemanovec Jiří Dienstbier, který na sjezdu nezískal důvěru kandidátů a nestal se tak opětovně místopředsedou ČSSD.

Zdroje: