Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Policie zkoumá Dalíkovo vystoupení před soudem. Zapřel svůj zahraniční majetek?

Policie zkoumá Dalíkovo vystoupení před soudem. Zapřel svůj zahraniční majetek?
Marek Dalík | zdroj: ČTK

Policie má pochybnosti o tom, co vypovídal Marek Dalík u soudu o svých majetkových poměrech. Poradce bývalého premiéra Mirka Topolánka totiž uvedl, že veškeré majetkové zázemí má v České republice.

Právě na základě tohoto prohlášení soudkyně shledala, že nehrozí Dalíkův útěk ze země a neposlala lobbistu do vazby, jak požadoval státní zástupce. „Státní zástupce měl důvodnou obavu, že obviněný uprchne. Ta rizika se nezměnila,“ uvedla pro MF DNES vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.Proto dnes policie prošetřuje, zda Dalík před soudem o svém majetku nelhal.

Pochybnosti vzbuzuje zejména údajný Dalíkův majetek v Itálii. Luxusní vila v toskánském Monte Argentariu je jeho oblíbeným letním sídlem, vždy však tvrdil, že si ji na svou dovolenou pouze pronajímá. Tato informace však vzbuzuje pochybnosti.

Deset let za mřížemi

Vlastníkem sídla je totiž lichtenštejnská společnost Raben Anstalt, která má nedohádatelné vlastníky. Za firmu jedná pražský bankéř Ondřej Popelka, který spravuje peníze movitým klientům J&T banky. K té měli Dalík a jeho politický patron Topolánek vždy blízko.

Zatím Dalík podle zjištění novinářů vůbec neopouští svou pražskou vilu, ale pokud by uprchl do Itálie, nebyl by problém s případným vydáváním. Jiná situace by nastala, pokud by uprchl do země, se kterou ČR smlouvu o vydávání uzavřenou nemá. Například na Seychely.   

Marek Dalík byl obviněn z podvodu v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu a hrozí mu až deset let vězení.

Zdroje: