Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Podle Klause ohrožuje panika kolem globálního oteplování svobodu

Podle Klause ohrožuje panika kolem globálního oteplování svobodu
zdroj: tisková zpráva

Český prezident vystoupil v USA na ekonomické konferenci pořádané Klubem pro růst. Václav Klaus varoval na Floridě, před nebezpečnou panikou kolem globálních klimatických změn, která ohrožuje svobodu a prosperitu.

Klaus podotkl, že současný stav akceptují politici, novináři a různé levicoví intelektuálové, a dodal, že na tento problém upozornil už před měsícem v egyptské Káhiře, tématu se také věnuje jeho kniha Modrá planeta v zelených poutech.

Radikalismus kolem klimatu

Projev zveřejněný na Klausových stránkách je zaměřen na údajně negativní vliv environmentalismu na svobodu, ekonomický růst, prosperitu a pokrok. "Environmentalismus a jeho nejradikálnější verze, panika kolem globálního oteplování, žádají téměř bezprecedentní rozšíření vládních zásahů a intervencí do našich životů a vládní kontroly nad námi," řekl Klaus.

"Jsme nuceni přijmout pravidla jak žít, co dělat, jak se chovat, co konzumovat, co jíst, jakým způsobem cestovat a mnoho dalších věcí," prohlásil Klaus a přirovnal to ke komunistické diktatuře.

Silný politický nástroj

Podle české hlavy státu existuje mnoho argumentů, které naznačují, že skutečnou hrozbou lidské společnosti není globální oteplování jako takové. Nebezpečí přichází až ve chvíli, kdy politici začnou skrze klimatické změny manipulovat se všemi lidmi.

Klaus dodal, že osvěta v podobě přednášek, psaní článků, knih, poskytování rozhovorů a účast v diskusích je sice užitečná, ale nedostačuje. Tuto práci je nutné doplnit politickou aktivitou.

www.parlamentnilisty.cz