Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Po divokých útocích krajní pravice vzdali v Tbilisi pochod na podporu LGBTQ

Po divokých útocích krajní pravice vzdali v Tbilisi pochod na podporu LGBTQ
Pochod za důstojnost pro LGBTQ byl zrušen v reakci na řadu shromáždění a násilných útoků, probíhajících napříč Tbilisi | zdroj: Profimedia

Vlna útoků stoupenců krajní pravice na členy LGBTQ komunity v Tbilisi přiměla organizátory gruzínského pochodu Pride zrušit letošní ročník.

Útočníci vtrhli do kanceláří Tbilisi Pride. Následovalo násilí v dalších částech města namířené proti LGBTQ aktivistům i novinářům.

Pochod za důstojnost pro LGBTQ komunitu měl procházet centrem Tbilisi 5. července. Organizátoři ale oznámili několik hodin před začátkem akce, že ji ruší, a to kvůli řadě homofobních násilných útoků. „Nemůžeme riskovat lidské životy v ulicích, které jsou plné násilných útočníků,“ oznámili.

Tbilisi Pride, jak se akce oficiálně označuje, kritizovali gruzínští konzervativci i představitelé pravoslavné církve. Videa na sociálních sítích ukazují skupiny mužů, jak lezou skrze balkony do kanceláří, kde sídlí Tbilisi Pride, ničí plakáty a zapalují duhové vlajky. „Žádná slova teď nemůžou vyjádřit mé emoce a myšlenky. Tohle je moje místo pro práci, můj domov, moje rodina. Tváří v tvář hrubému násilí,“ napsal na sociální sítě Tamaz Sozashvili, spoluzakladatel organizace.

Podle Tbilisi Pride gruzínské autority nejevily ochotu poskytnout této menšině bezpečí nebo aktivně bránit její „právo na svobodné shromažďování“. Až 20 novinářů je kvůli útokům krajní pravice zraněných, útočníci do lidí kopali a tloukli je. Na jednoho z novinářů zaútočili tyčí, dalším reportérům rozbíjeli kamery a ostatní vybavení. Jeden z útočníků najížděl na skútru do skupiny novinářů, kteří na poslední chvíli stihli utéct. Aktivisté popisují, že policisté stáli opodál a pasivně dění sledovali, zatímco se násilnosti stupňovaly. 

Krajní pravici podpořila gruzínská pravoslavná církev. Odpůrci Tbilisi Pride argumentují tím, že aktivisté chtějí šířit „protigruzínské nálady“. Násilnosti nastaly jen několik dní poté, co gruzínská pravoslavná církev odsoudila veřejně Tbilisi Pride jako pokus „legalizovat těžký hřích“.

LGBTQ aktivistka a spoluzakladatelka Mariam Kvaratskhelia řekla, že se bojí se do Gruzie vrátit: „Jako spoluzakladatelka Tbilisi Pride se upřímně bojím vrátit se do Gruzie z Velké Británie, kde se teď nacházím. Kancelář Tbilisi Pride byla kompletně zničená krajní pravicí. (…) Je to peklo!“

Ředitel Tbilisi Pride Giorgi Tabagari řekl, že jeho tým musel být několikrát evakuován kvůli výhružkám násilím - a to tak, že se dokonce bál o svůj život: „Dvakrát jsem si dnes myslel, že zemřu. (…) Gruzínská vláda se dnes poddala ruským silám. Smutný den pro demokratický svět.“

Gruzínský premiér Irakli Garibashvili se už dopředu stavěl proti pochodu a řekl, že jeho pořádání je podle něj nerozumné, protože představuje riziko občanské konfrontace. Dříve také tvrdil, že událost je akcí „radikální opoziční skupiny“. Proti Tbilisi Pride se postavil i ministr vnitra, který chtěl, aby byl pochod zrušen kvůli bezpečnostnímu riziku.

Organizátoři viní vládu a církev z posilování „obrovské vlny nenávisti“ proti LGBTQ komunitě. „Probíhající opatření vlády opět ukazují, že nejsou schopni plnit svou odpovědnost,“ uvedli v prohlášení. „Hanebné, kruté, protistátní a protizápadní poznámky premiéra Irakliho Gharibashviliho, v nichž přenáší vinu a odpovědnost za agresi na aktivisty, je pokračováním kruté politiky ruského stylu, kterou naší zemi diktuje naše politické vedení (...) a proruské skupiny,“ stojí v prohlášení.

Aktivisté kritizují i ministra vnitra, že nepodnikl žádné kroky k tomu, aby ochránil základní lidská práva v zemi. „Vzhledem k dnešním událostem nečekáme, že by ministr vnitra adekvátně plnil své povinnosti, protože vidíme, že nereaguje na násilí ani když ho má přímo před očima, obrovská vlna nenávisti, kterou teď můžeme vidět, je inspirovaná a podporovaná vládou a policií.“

Homofobní útoky na LGBTQ komunitu odsoudilo ve společném prohlášení více než 15 zemí. „Účast na mírových shromážděních je základním lidským právem, zaručeným gruzínskou ústavou. Násilí je jednoduše nepřijatelné a nedá se omluvit,“ napsaly ambasády. „Vyzýváme gruzínské vůdce a orgány, aby jednali rychle a chránili ty, kteří uplatňují svá ústavní práva na svobodu projevu a shromažďování, aby chránili novináře uplatňující právo na svobodu tisku, a aby veřejně násilí odsoudili.“ USA, Spojené království, Evropská unie a další země vyzývají gruzínskou vládu, aby rychle jednala.

Tbilisi Pride měl být čtyřdenní festival, který začal minulý týden promítáním filmu. Během toho bylo zadrženo 20 členů ultranacionalistického hnutí poté, co házeli kameny a vejce na členy queer komunity. Diskriminace na základě sexuální orientace je v Gruzii ilegální. Země ale zůstává hluboce konzervativní.

Nejde o první násilné útoky v souvislosti s Tbilisi Pride. Gruzínská LGBTQ komunita čelí častému násilí, hlavně pak ze strany ultrakonzervativců a vůdců pravoslavné církve. V roce 2013 vedli kněží průvod, který skandoval „Ne gayům!“ během dalších útoků na Tbilisi Pride. Jeho organizátoři se museli ukrývat.

Násilí podkopalo snahu Gruzie posílit prodemokratické a lidskoprávní směřování země — země, která se snaží o užší vazby s Evropou. Trvalo šest let, než se Tbilisi Pride vrátila do ulic jako „pochod důstojnosti“, a to v roce 2019. Tehdy ředitel Tbilisi Pride Giorgi Tabagari upozornil, že vláda nebojuje proti homofobii: „Jak dlouho se ještě máme schovávat?“

Zdroje: