Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Po 70 letech se jeho jméno dočkalo očištění, nevraždil. Život mu to ale nevrátí

Po 70 letech se jeho jméno dočkalo očištění, nevraždil. Život mu to ale nevrátí
Sestra neprávem odsouzeného a popraveného George Stinneye Aimee Ruffnerová. | zdroj: Isifa.com

Když v březnu 1944 policie našla těla dvou brutálně zavražděných dívek, byla s řešením případu rychle hotová. Za pouhého čtvrt roku byl za jejich vraždu popraven teprve 14letý černošský chlapec George Stinney. Nyní, po více než 70 letech, se jeho jméno dočkalo očištění, informovala CNN.

George měl tu smůlu, že v den, kdy zemřely, viděl dívky (8 a 11 let) mezi posledními a navíc byl černoch. Pásl s bratrem krávy nedaleko železniční tratě u domu, když se u nich sestry zastavily.

Pár dnů po nálezu těl brutálně zavražděných dívek, vrazila do domu Stinneyovy rodiny a chlapce odvedla.

Po drsném výslechu, během kterého se nemohl setkat ani s rodiči ani právníkem, přiznal všechno, co mu vyšetřovatelé přiřkli. Včetně znásilnění jedenáctileté Betty. Žádný záznam z výslechu přitom neexistoval.

"Myslím, že policie hledala někoho, na koho by svalila vinu, a můj bratr jí posloužil jako obětní beránek," uvedla v rozhovoru pro WLTXY-TV jeho sestra Amie Rufferová.

Soudní proces trval pouhé tři hodiny a nebyli vyslechnuti žádný svědci obhajoby dokládající jeho alibi. Přitom Amie Ruffnerová celou dobu tvrdila, že v době vraždy byla s bratrem. Bělošská porota měla ale jasno, k rozhodnutí jí stačilo deset minut. Mladíka odsoudili k nejvyššímu trestu – k popravě na elektrickém křesle. Stinneyův právník, místní politik, se ani nenamáhal odvolat.

Popravě 24. června přihlíženo 40 svědků včetně otce zavražděných dívek. George se stal nejmladším popraveným vězněm v Americe.

George do poslední chvíle svou vinu popíral, nyní se jeho rodina dočkala přezkoumání krutého rozsudku. "Mým profesionálním názorem hraničícím s lékařskou jistotou je to, že přiznání George Stinneyho byla vynucená. A tedy nedůvěryhodná," prohlásila forenzní psychiatrička Amanda Salasová.

A soudkyně Carmen Tevis Mullenová nakonec v úterý dala rodině i lékařce za pravdu a rozhodla, že její předchůdci před 70 lety udělali osudovou chybu, když nechali chlapce i přes nedostatek důkazů popravit. Georgovo jméno tak konečně zmizelo ze seznamu vrahů.

Zdroje:
CNN, Vlastní