Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Plastům odzvonilo: Používejte virtuální platební kartu

Plastům odzvonilo: Používejte virtuální platební kartu
zdroj: Tisková zpráva

Představte si kartu, kterou máte vždy u sebe, nemůžete ji ztratit ani vám ji nikdo neukradne. Že to zní jako sci-fi? Naopak. Obliba virtuálních karet mezi Čechy stoupá. Přečtěte si, jaké jsou výhody virtuální karty, jak ji získáte a jak to je s jejím zabezpečením.

Co je to virtuální platební karta a jak ji získáte

Virtuální platební karta se od klasické plastové karty zase tolik neliší. Platí 3 roky, dostanete k ní unikátní číslo karty, kontrolní CVV kód i PIN. Speciální je hlavně její podoba. Jinde než v elektronické formě totiž neexistuje.

Jakmile si založíte běžný účet, získáte možnost pořídit si virtuální platební kartu. A to zdarma a kdykoli chcete.

Odjeli jste na dovolenou, zapomněli si kartu doma a v peněžence máte posledních pár bankovek? Nic se neděje. Ve svém internetovém bankovnictví si během pár minut vytvoříte virtuální kartu.

Je stejně jako klasická plastová debetní karta spojená s vaším účtem. Můžete s ní platit u všech obchodníků nebo v restauracích. Stačí si ji nahrát do mobilní peněženky v chytrém telefonu nebo třeba v hodinkách.

Platba s virtuální kartou je jednoduchá. Zařízení, kde máte kartu uloženou, přiložíte k terminálu a o nic dalšího se nestaráte. Platby ani nemusíte často potvrzovat, takže jsou pohodlnější a rychlejší.  

S virtuální kartou si bez problému vyberete i hotovost. Stačí najít bezkontaktní bankomat, kterých stále přibývá. Postup výběru je pak naprosto stejný, jako s klasickou plastovou kartou. Přiložíte, zadáte PIN a vybíráte.

Výhody virtuální platební karty

Pro většinu běžných úkonů dnes už vůbec nemusíte chodit do banky. Z pohodlí domova zvládnete založení účtu online a stejně tak jednoduché je i vytvoření virtuální platební karty. Kromě toho nabízí „virtuálka“ i řadu dalších výhod.

  • Nezabírá místo v peněžence.
  • Nemůžete ji ztratit.
  • Nikdo vám ji neukradne.
  • Po potvrzení plateb můžete použít otisk prstu nebo rozpoznání obličeje.
  • Snadno si na ní nastavíte vlastní limity pro výběry i platby.
  • Podle typu účtu si můžete vytvořit až deset virtuálních karet.
  • Kdykoli ji snadno zrušíte a založíte si novou.

Je placení virtuální kartou bezpečné?

Platby virtuální kartou jsou zabezpečené stejně jako platby klasickou plastovou kartou. Navíc oproti běžným kartám mají další bezpečnostní prvky, které prakticky znemožňují kartu zneužít.

Pokud máte například virtuální kartu nahranou ve svých chytrých hodinkách, zvolíte si pro ověření unikátní čtyřmístný kód. Ten pak musíte vždy jednou za 24 hodin zadat. Případně pokaždé, když si hodinky sundáte z ruky. I kdyby vám hodinky někdo ukradl, uloženou kartou bez tohoto kontrolního kódu nikde nezaplatí.

Další bezpečnostní prvky při placení mobilem jsou biometrické údaje jako otisk prstu nebo sken obličeje. Díky tomu ani při ztrátě telefonu nemusíte panikařit, že vám někdo vybílí váš účet.
Virtuální kartu navíc můžete sami kdykoli zrušit přímo ve svém internetovém bankovnictví.

Co je to jednorázová platební karta a jak se používá

Co takhle si vytvořit kartu, která se po zaplacení sama zruší? Není to žádné kouzlo, protože přesně tak funguje jednorázová virtuální karta.

Podobně jako klasická virtuálka existuje jen v elektronické podobě, ale jinak se od ní v mnoha ohledech liší. Ten nejzásadnější rozdíl spočívá v době platnosti. Zároveň jednorázová karta slouží výhradně pro platby na internetu.

Jednorázovou kartu si založíte skutečně jen na jeden konkrétní nákup. Hodí se proto hlavně pro platby na zahraničních e-shopech, ke kterým nemáte úplně důvěru a nechcete sdělovat údaje o své klasické debetní kartě.

I kdyby si tuto kartu obchodník bez vašeho vědomí uložil, bude mu k ničemu. Po jednom zaplacení nebo do jedné hodiny od vytvoření se totiž sama zruší.

Například u České spořitelny si můžete vytvářet neomezené množství jednorázových karet. V jednu chvíli ale může existovat pouze jedna karta.

Zdroje:
Inzerce