Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Písek do pískoviště pro školky a školy

Písek do pískoviště pro školky a školy
zdroj: Tveritinova Yulia / Shutterstock.com

Součástí areálů školek a škol prvního stupně jsou velmi oblíbená pískoviště. Při hře se zde vystřídá mnoho dětí, proto je více než vhodné vybrat kvalitní písek do dětského pískoviště. Ale který je ten nejvhodnější? Pojďte si přečíst pár rad.

Proč mít pískoviště?
Nesmělým dětem může hra na pískovišti pomoci s hledáním nových přátel. Komunikací a spoluprací s ostatními dochází k tvorbě sociálních vazeb. Další stránkou je podpora fyzických schopností během her s pískem, ať už je to růst svalové hmoty nebo zlepšující se souhra mezi zrakem a činností rukou. Záleží na každém dítku, zda se vydá cestou budování báboviček a hradů nebo si bude zkoušet roli stavitele tunelů. Pro tyto účely je důležitý výběr písku, který by měl držet tvar a zároveň byl pro děti bezpečný.

Vlastnosti písku
Nejlepším materiálem pro písek do pískoviště je propíraný těžený písek o frakci 0/4, kdy jsou jednotlivá zrnka o velikosti do 4 mm. Tento materiál je po vyformování tvarově stálý. Větší velikost jednotlivých zrn je už nevhodná, protože se malé dílo z písku rozpadá. Tento písek pro dětská pískoviště obsahuje světlé minerály s převahou chemicky stálého křemene. Důležitý je také ideální obsah jílových minerálů, které působí jako pojivo jednotlivých zrnek.

Hygienické limity pro písek
Hygiena je základem zdraví, a to platí i u písku do pískovišť. Každý provozovatel vzdělávacích zařízení musí zajistit dodržení hygienických limitů. Písek nesmí být mikrobiálně, chemicky, ani parazitálně znečištěn. Nejpřísnější limity dle Vyhlášky č. 238/2011 Sb., o stanovení hygienických limitů písku v pískovištích venkovních hracích ploch splňuje certifikovaný písek do pískoviště. O jednotlivých normách se dočtete v příloze č. 14 této vyhlášky.

Údržba písku
Certifikovaný písek do pískoviště potřebuje pravidelnou údržbu, aby zachoval své kvality. Základem je každodenní provzdušňování a promíchávání vrstev písku před začátkem používání. V případě, že je písek přesušený, zalijte ho vodou. Po použití z pískoviště odstraňte cizí materiály jako jsou listy, větvičky či odpadky a zajistěte krytem před volně žijícími zvířaty. Prevencí před mikrobiálním znečištěním je samotný sluneční svit na písek. Každoročně před začátkem sezóny je nutné certifikovaný písek do pískoviště vyměnit.

V nabídce e-shopu Stonex.cz naleznete certifikovaný pytlovaný písek do pískoviště, který je balený po 25 kg pro snadnější manipulaci. Pro písek nemusíte jezdit a bude vám pohodlně dopraven na požadované místo na paletách. Na infolince na vás čekají odborníci ochotni vám poradit s výběrem písku.

Zdroje:
Inzerce