Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pichlavá přezdívka Česka? Nejdražší výprodej šmejdů Evropy

Pichlavá přezdívka Česka? Nejdražší výprodej šmejdů Evropy
zdroj: Profimedia

Nejdražší výprodej šmejdů Evropy. I tak je bohužel v okolních státech na západ od našich hranic přezdívána Česká republika. Může za to nejen předražené spotřební zboží, ale v mnoha komoditách i dražší a především mnohem méně kvalitnější potraviny a potravinářské výrobky.

Ty se přitom často vydávají za „českou produkci,“ ačkoli je jejich původ zcela někde jinde. A potravinářská inspekce už skoro ani nestíhá reagovat na všechny podněty, které se jí denně dostávají na stůl.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce pokračovat ve zvýšených kontrolách kvality potravin z počátku roku. Zároveň spolupracujeme s ministerstvem zemědělství na novele zákona o potravinách, podle které by měla zodpovědnost za vadné výrobky ležet na dovozcích a těch, kteří takové potraviny uvádějí do oběhu,“ uvedl k ožehavé problematice současnosti ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Kupující více zajímá, co jedí

"Máme zájem, aby se do novely dostaly kompetence a možnosti, díky kterým bychom mohli efektivněji a důsledněji kontrolu a bezpečnost spotřebitele dodržovat," dodal Šebesta. Podle něj by také měla být přenesená zodpovědnost na toho, kdo vyrobil a dovezl vadné výrobky, ne na stát a daňové poplatníky. Inspekce rovněž pracuje na aplikaci, díky které by mohla na svých stránkách zveřejňovat všechny zjištěné nedostatky u obchodníků a mohly by se na ní podílet i další kontrolní orgány EU.