Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Penzisté se asi pořádně rozšoupnou: Od ledna jim Jurečka milostivě přidá 360 korun

Aktualizováno: Penzisté se asi pořádně rozšoupnou: Od ledna jim Jurečka milostivě přidá 360 korun
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od ledna zvýší o 360 korun. Zvedne se solidární základní díl penze, zásluhová část neporoste. Všichni tedy dostanou přidáno stejně. Průměrný starobní důchod by se tak v lednu měl dostat na 20 693 korun. Přidání zvedne příští rok výdaje o 12,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nařízení o zvýšení penzí kabinet schválí do konce září.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od června se ještě zvedl kvůli inflaci zhruba o 760 korun. Na konci června se průměrná částka dostala na 20 233 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 000. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra.

Penze se skládá ze solidární pevné části a ze zásluhového procentního dílu podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělku a počtu dětí. Přidávaná částka se rozpočítá tak, aby pevný díl odpovídal deseti procentům průměrné mzdy. Letos je to 4040 korun, po lednovém přidání to bude 4400 korun.

„Zvýšení pokryje nápor cenového růstu. Reálná hodnota důchodu vzroste o 0,9 procenta,“ uvedl ministr. Ujistil, že i po přijetí důchodové novely se zpomalením valorizací se bude při přidávání vždy zohledňovat růst cen.

Podle Jurečky po letošní mimořádné červnové valorizaci k dorovnání inflace 78 procent starobních penzistů a penzistek pobírá víc než 18 000 korun čistého měsíčně. Ministr dodal, že průměrná částka „se skoro kryje s mediánem“. Víc než průměrný důchod tak má zhruba polovina příjemců. „Naprostá většina důchodů se pohybuje mezi 18 000 a 23 000 korun,“ upřesnil šéf resortu.

Nařízení o zvýšení penzí musí vláda schválit do konce září. Důchodová novela, která valorizace zpomaluje, začne platit až od října. Kabinet tak bude rozhodovat podle nynějších pravidel. Jurečka dnes zopakoval, že přidávaná částka bude ale podle dosavadního i nového výpočtu stejná. Zohlední se jako dosud růst životních nákladů důchodců. Od října by se v přidání odrazila třetina růstu reálných mezd a do konce září polovina, výdělky ale v Česku teď reálně nerostou. Do valorizace se tak nepromítnou.

Novela zpřísňuje také pravidla pro předčasné penze. Mimo jiné počítá s tím, že se zásluhová část u dřívějšího důchodu až do řádného důchodového věku nebude valorizovat. Jurečka podotkl, že tentokrát se to předčasných důchodců ale nedotkne, protože se u všech důchodů zvedá jen solidární základní díl a zásluhová procentní část se nenavyšuje.

Jurečka nesouhlasí s argumenty ANO, s nimiž se chce obrátit na Ústavní soud

Jurečka nesouhlasí s argumenty opozičního hnutí ANO, které se chce kvůli zpřísnění předčasných důchodů obrátit na Ústavní soud. Šéf resortu by místo kritiky opozičních politiků uvítal jejich návrhy k posílení udržitelnosti důchodového systému do budoucna. Reagoval tak na oznámení poslaneckého klubu ANO o záměru obrátit se na ústavní soudce kvůli schvalovací proceduře důchodové novely a případnému porušení principu očekávání lidí při rychlém zpřísnění předčasných důchodů.

„S tou argumentací nemohu souhlasit. Poctivě jsme zhruba od začátku dubna představili pravidla změn u předčasných důchodů, řekli jsme čtyři parametry, na kterých jsme se shodli. Tady je opravdu poměrně dlouhá doba, kdy se o tom ve veřejném prostoru ví,“ uvedl Jurečka. Podle něj se informace objevily pak také v červenci při projednávání normy v Poslanecké sněmovně a v srpnu, když o zákonu jednal Senát.

Vládní důchodová novela má platit od října. Zpomaluje valorizace a zpřísňuje předčasné penze. Cílem je zbrzdit zadlužování a růst výdajů. Zákon zkracuje možnost jít do penze dřív z pěti na tři roky, zvyšuje krácení předčasného důchodu, stanovuje podmínku 40 let placení odvodů a ruší valorizaci zásluhové části do řádného důchodového věku. Výhrady k zavedení změn bez přechodného období měl i prezident Petr Pavel, přesto novelu poslušně podepsal. Vládě pak v pondělí vytkl, že nevedla intenzivní informační kampaň o plánovaných úpravách, aby se na ně lidé mohli připravit. Na rychlé zpřísnění i na schvalovací proceduru se chce zaměřit také ANO. Podle šéfky jeho poslaneckého klubu Aleny Schillerové by podání mohlo být hotové do října.

Opozice dlouhodobě s vládními záměry změn penzí nesouhlasí a kritizuje je. „Měsíce a měsíce slyšíme jenom kritiku a odmítání, ale neslyšíme žádný návrh řešení. Pokud se shodujeme, tak je to v otázce případných dalších výdajů, nikoliv jak systém stabilizovat. Ocenil bych, kdyby obě hnutí (ANO a SPD) přišla s návrhy udržitelné důchodové reformy,“ řekl Jurečka. Dodal, že je připraven s opozičními politiky o úpravách a faktech jednat. 

Zdroje: