Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Pehe: Vláda přijde s ´upatlaným´ řešením, aby ještě chvíli žila

Pehe: Vláda přijde s ´upatlaným´ řešením, aby ještě chvíli žila
zdroj: tisková zpráva

Při hledání cesty ze současné situace část politiků i komentátorů odmítá předčasné volby. Argument, že by nové volby nic nevyřešily, však patří do oblasti jasnovidectví. Navíc se v něm skrývá zásadní nedůvěra k demokratickému procesu. Myslí si to politolog Jiří Pehe.

Politolog to napsal ve svém komentáři pro server Deník Referendum.

Podle Peheho jsme během vládní krize mohli zaslechnout od různých politiků i komentátorů, že předčasné volby nejsou žádoucí. "Důvody, které uváděli, se různí: nové volby by prý stejně nic nevyřešily; volby jsou drahé, přičemž strany nemají peníze; nové volby jsou až krajním řešením, navíc jsou prý i jiná řešení, která se dají hledat na půdorysu minulých voleb," píše v komentáři politolog.

Podle něj netřeba téměř dodávat, že naprostá většina odmítavých stanovisek vůči předčasným volbám přišla z tábora koaličních stran, které se mohou po právu obávat volebního fiaska, jakož i od prezidenta, který si nepřeje vládu levice, a od komentátorů, kteří fandí pravici a ještě pořád věří, že Nečasova vláda může přes všechny vnitřní rozpory v koalici prosadit tzv. reformy.

Reformy jako zaklínadlo rozhádané koalice

"Reformy se ostatně staly jakýmsi zaklínadlem. Pokud má naprosto rozhádaná a zdiskreditovaná koalice zůstat pohromadě, je to prý kvůli reformám, které jsou prezentovány jako vše přemosťující dobro, jež spasí českou společnost. Co na tom, že většina společnosti o vládní reformy, tak jak byly zatím nastíněny, nestojí, a nevěří jim. A co na tom, že „koalice", v níž všichni bojují se všemi, může jen těžko nabídnout pro svoje reformy potřebnou legitimitu, i kdyby uprostřed války vyhlásila na čas klid zbraní," uvádí dále Jiří Pehe.

Celý článek na ParlamentniListy.cz