Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Pehe ke stávce: Čeká nás horké léto a podzim

Pehe ke stávce: Čeká nás horké léto a podzim
zdroj: Mediafax

Možná ještě zajímavějším společenským úkazem, než byla poměrně rozsáhlá stávka, zorganizovaná ve čtvrtek na 24 hodin odborovými svazy v dopravě, jsou reakce politiků a mediální diskuse o stávce. Tvrdí to politolog Jiří Pehe.

Zatímco stávka totiž proběhla poměrně klidně, a posloužila tak k vyslání zatím jen varovného signálu o nespokojenosti jisté části zaměstnanců, v tomto případě pracujících v dopravě, s vládními reformami, někteří politici se nedokázali zdržet silných slov a činů.

Nutno říci, že k těmto politikům patří i někteří odboroví bossové. Nicméně ti mají občasná silná slova tak říkajíc v popisu práce, takže se jim nelze příliš divit. To, že ale pronášejí na adresu stávkujících silné, svým způsobem urážlivé výroky někteří vládní a parlamentní politici, je nejen dokladem nervozity slabé vlády, ale také nedostatku zkušeností s demokracií.

Novináři mají stále jízlivé poznámky

Reakce médií byly ještě pozoruhodnější. Ačkoliv dokonce i pravicová média jsou dnes kritická k „reformám", skandálům a bídným komunikačním schopnostem Nečasovy vlády, odbory jsou pro většinu z nich ještě stále jakými pohrobky komunismu. Mnoho novinářů a komentátorů se tudíž nedokáže zdržet na adresu odborů jízlivých a ironizujících komentářů.

Část médií se tak vyznačuje podivuhodně rozpolcenými postoji: tato vláda si podle nich sice nezaslouží, aby existovala, její reformy jsou špatné, ale musejí si odboráři, kteří se rozhodli k akci, brát zbytek společnosti jako „rukojmí"? A neslouží jejich akce levici?

Celý článek na ParlamentniListy.cz