Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pehe a další petičníci: Vládo, řeš už tu korupci. Nebo lidé vybuchnou

Pehe a další petičníci: Vládo, řeš už tu korupci. Nebo lidé vybuchnou
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Chtějí zastavit korupci, aby zabránili devastaci státu. Na počátku jich bylo pouze dvě stě, po necelých dvou týdnech jsou jich již tisíce.

Ač se známé tváře, mezi kterými nechybí Hana Marvanová, Jan Ruml, Jak Kraus, Fero Fenič, Tomáš Halík, Ondřej Liška nebo Jiřina Šiklová či Eva Kantůrková, dušují, že jim o revoluci v zemi nejde, jejich požadavky v současné situaci revolučně působí. Podaří-li se je však prosadit, zastavila by se v Česku alespoň z části masivní korupce, která jinak zemi může brzy naprosto ochromit. Lidem totiž už pomalu začíná docházet trpělivost.

"Je dobře, že se tolik lidí k naší výzvě připojilo. Chceme zabránit devastaci státu a navrhujeme zatím ještě stále možné, relativně málo bolestné řešení toho, aby byla korupce v zemi omezena. Nestane-li se tak a nevezme-li vláda naši výzvu s jednotlivými body možného řešení, může dojít k velmi radikálním střetům a protestům. Těm bychom rádi zabránili, protože vnímáme nálady mezi lidmi i to, jak se v posledních týdnech přiostřují," řekl ParlamentnímListům.cz politolog a také jeden ze signatářů, Jiří Pehe.

I Hana Marvanová, bývalá předsedkyně US-DEU a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, zakladatelka Občanského fóra, bývalá disidentka, která pracuje v současné době jako advokátka, se domnívá, že je ještě čas proti korupci v našem státě bojovat. "Ze své pozice současného povolání advokátky cítím, že je však třeba účinně vystoupit proti politickým vlivům při vyšetřování závažných trestních kauz," řekla již před několika dny Marvanová ParlamentnímListům.cz jako zdůvodnění toho, proč se rozhodla k iniciativě připojit.

Celý článek na ParlamentniListy.cz