Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pecinova kandidatura by ODS naštvala. Ale víc by se nestalo

Pecinova kandidatura by ODS naštvala. Ale víc by se nestalo
zdroj: tisková zpráva

Představitelům ODS nejsou úvahy o potenciální kandidatuře ministra Peciny ve sněmovních volbách po chuti. Když mají však říct, jaká odveta by z jejich strany případně mohla následovat, vyjadřují se neurčitě.

Jméno ministra vnitra Martina Peciny je stále častěji skloňováno s možností kandidatury za ČSSD v květnových volbách do Poslanecké sněmovny. Vrcholní představitelé ODS se několikrát nechali slyšet, že by to považovali za vážné porušení dohod, které vedly ke vzniku úřednické vlády.

Z vyjádření místopředsedy ODS Petra Gandaloviče pro server ParlamentniListy.cz ale nepřímo vyplývá, že žádné zemětřesení by se pár týdnů před volbami už asi nekonalo.

"Nejsme neodpovědní. Taková gesta nemají smysl. Nepostupujeme jako Jiří Paroubek, který shodil naši vládu a pak neměl alternativu," řekl serveru Gandalovič. Jeho vyjádření nabízí nejčitelnější odpověď na to, co by následovalo.

Například další z místopředsedů ODS, Petr Nečas, volí ráznější slova. "Považoval bych to za velmi vážné porušení politické dohody. Byl by to lidsky nečestný krok," řekl ParlamentnímListům.cz Nečas.

Položit Fischera? Bez komentáře

Na dotaz, zda by ODS iniciovala jednání o okamžité náhradě za Pecinu nebo by to pro ní bylo impulsem k vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Jana Fischera, však Nečas zareagoval zopakováním předchozích argumentů.

Ještě rázněji se vyjadřuje předseda ODS Mirek Topolánek. "Já jsem byl účastníkem všech jednání o úřednické vládě. A naše dohoda po těchto jednáních byla jasná. Žádný ministr nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny. Martin Pecina nemůže podle této dohody být současně ministrem a kandidovat v nadcházejících volbách," řekl už dříve.

Také on však odmítá říct, zda by ODS pár týdnů či měsíců před volbami trvala na personálních změnách ve vládě.

Politolog: Spíše volební téma, než činy

Podle politologa Josefa Mlejnka mladšího ODS hraje taktickou hru. Proto její představitelé na jednu stranu hovoří o tom, že by Pecinova kandidatura byla porušením dohod, na druhou už neříkají, co by z jejich strany následovalo.

"Je možné, že z toho udělají mediální téma voleb," řekl Mlejnek. "Aby se však měnila několik týdnů před volbami vláda, to si myslím, že se nestane," dodal politolog.

Také předseda vlády Jan Fischer v posledních Otázkách Václava Moravce přiznal, že by se s kandidaturou některého z ministrů svého kabinetu dokázal sžít.

"Považoval bych to za poněkud neobvyklé. Není to úplně standardní, aby člen této vlády se angažoval ve volbách," řekl Fischer. Vzápětí však dodal: "Že bych s tím ale neuměl úplně žít, že by někdo kandidoval, to zase ne."

                                                                                                                                 www.parlamentnilisty.cz