Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Pavel jmenoval Výborného ministrem zemědělství, zkušenosti jsou podle něj víc než odbornost

Aktualizováno: Pavel jmenoval Výborného ministrem zemědělství, zkušenosti jsou podle něj víc než odbornost
Prezident Pavel jmenoval Marka Výborného ministrem zemědělství | zdroj: Jiří Koťátko / CNC / CNC / Profimedia

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě lidovce Marka Výborného ministrem zemědělství. Ocenil jeho dosavadní politické zkušenosti, víc než odbornost bude podle něj potřebovat manažerské schopnosti domluvit konsenzus.

Někdejší předseda KDU-ČSL a expert na školství bez zkušeností se zemědělstvím nahradí v čele resortu stranického kolegu Zdeňka Nekulu. Ten čelil kritice kvůli komunikaci kroků proti zvyšování cen potravin. Rezignaci oznámil před dvěma týdny. Uvedl, že necítí podporu strany.

„Změny ve vládě považuji za naprosto přirozenou věc, mimořádné by byly prodlevy,“ řekl Pavel. Podotkl, že vláda má kontinuitu a je v plném složení. Pro působení v čele zemědělství podle prezidenta nebude pro Výborného odbornost „úplně tou kritickou kvalitou“. Zkušenost, kterou Výborný má z koaličních jednání podle něj bude víc než specializace na zemědělství. Zdůraznil, že jeho působení se bude dotýkat dalších oblastí, bude vyžadovat manažerské schopnosti dosáhnout konsenzu víc než být odborníkem na jednu oblast.

Nominaci Výborného přivítal premiér Petr Fiala (ODS). Jde podle něj o zkušeného politika s morálním kreditem, který koaliční kabinet posílí. Nového ministra ještě před polednem uvede do úřadu.

Od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě prezidenta Miloše Zemana, je střídání na ministerstvu zemědělství čtvrtou změnou ve vládě. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše pověřil řízením ministerstva školství Mikuláše Beka, který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím se poté stal Martin Dvořák (oba STAN).

Ve funkci předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL nahradil Výborného v úterý Aleš Dufek. Poslanecký klub KDU-ČSL má 23 členů. „Jsem člověkem konsenzuálním, jsem člověk, který absolvoval bezpočet soudních sporů. Vždy se snažím hledat mezi lidmi to, co je spojuje, a ne to, co je rozděluje. Věřím tomu, že v této složité době je to vlastnost a zkušenosti, které výrazně přispějí KDU-ČSL k tomu, že zvládne složité období,“ uvedl nový předseda lidoveckých poslanců.

Fiala od Výborného očekávání pokračování v tlaku na snižování cen potravin

Veřejnost od ministerstva zemědělství očekává pokračování v tlaku na snižování cen potravin. Úřad v tom přímé kompetence nemá, ale může na celý řetězec producentů a prodejců vyvíjet tlak, uvedl Fiala. Na Výborném ocenil stejně jako prezident jeho vyjednávací talent a osobní vlastnosti.

Výborný uvedl, že ministerstvo zemědělství považuje za silový resort. Tlačit na ceny potravin chce možnostmi svého úřadu i neformálním působením. Dodal, že je ale i ministrem lesáků a dalších profesí působících v zemědělství.

Fiala po jednání na ministerstvu také poděkoval odcházejícímu šéfovi resortu Nekulovi. Ten rezignoval po kritice jeho komunikace o cenách potravin, podařilo se mu podle premiéra ale prosadit „celou řadu ne úplně snadných věcí“. Jmenoval novelu zákona o tržní síle, vyjednané změny evropské zemědělské politiky i práci na obnově lesů a úspěšné české předsednictví Evropské unii.

Nový ministr se chce zaměřit na komunikaci o cenách potravin, ale také obnově lesů, ekologickému zemědělství či popularizaci práce zemědělců.

Výborný: Zemědělství se bez některých dotací neobejde, nelze škrtat plošně

Výborný dnes po uvedení do úřadu řekl, že bez některých dotací nebo státních podpor se zemědělství neobejde. Jsou to podle něj například náhrady za škody způsobené výkyvy počasí nebo živelní katastrofy. Nelze podle něj škrtat všechny dotace plošně. Je také nutné podpořit sektory, kde česká produkce dlouhodobě klesá, jako je například chov prasat.

Tomu, že nelze škrtnout najednou všechny dotace, rozumí podle Výborného i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Současně tam, kde můžeme šetřit, to udělat máme,“ řekl Výborný. Doplnil, že sice není velký příznivec dotační ekonomiky, ale jsou oblasti, kde se bez toho stát neobejde. „Například musíme být připraveni na to, že přijde enormní sucho, tornádo a podobně, bude poškozena úroda, náhrady musí být. Na náhradní fond peníze dát musíme, ať se nám to líbí, nebo ne,“ doplnil.

Ministerstvo zemědělství by podle vládního ozdravného balíčku v příštích dvou letech mělo na národních dotacích ušetřit přes deset miliard korun. Konkrétní škrty by měla vláda představit v září, když se bude sestavovat rozpočet na příští rok.

Podle Výborného je také potřeba udržet dostatečnou soběstačnost v domácí produkci některých zemědělských komodit, jako je hovězí maso, mléko nebo obiloviny. Například u vajec ale nemá smysl usilovat o úplnou soběstačnost, uvedl Výborný. Poznamenal, že ČR je soběstačná v produkci vajec zhruba z 82 procent, zatímco v Německu pokryje domácí produkce 74 procent spotřeby. Zdůraznil potřebu potravinové bezpečnosti v tom smyslu, aby lidé v případě, že přijde krize, našli na pultech obchodů dostatek základních potravin. „To je kombinace soběstačnosti a bezpečnosti,“ řekl.

Chtěl by také zvrátit trend klesání soběstačnosti například v produkci vepřového masa. Do produkce vepřového by také měla směřovat letošní mimořádná podpora z EU. Evropská komise pro Česko navrhla 160 milionů korun. Podpora by měla směřovat i na pěstování zeleniny. Česko může mimořádnou pomoc zvýšit až o 200 procent částky z rozpočtu. „Povedu o tom jednání s ministerstvem financí,“ řekl k tomu Výborný. Dodal, že jakákoliv míra kofinancování by byla pro zemědělství dobrá. Poznamenal také, že dotační politika není pouze o rozdávání peněz. „Já chci vědět, na co a kde budou dotace utraceny a zda to dává nebo nedává smysl,“ dodal. 

Zdroje: