Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Pavel Bém bez milosti k povodním: Topka situaci v Praze vůbec nezvládá

Pavel Bém bez milosti k povodním: Topka situaci v Praze vůbec nezvládá
Pavel Bém | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Poslanec ODS a bývalý primátor Prahy Pavel Bém se v komentáři pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k tomu, jak nynější vedení pražské radnice zvládá povodně. Radní z TOP 09 si to rozhodně za rámeček nedají. Podle něho se značně promarnily investice do protipovodňové ochrany.

„Český národ je často podezírán z toho, že je nositelem několika ne příliš pěkných vlastností. Závistivost, hašteřivost, malichernost, lhostejnost... S trochou nadsázky se poznamenává, že se solidarita, ohleduplnost a spolupráce probouzí jen tehdy, vyhráváme-li hokej, nebo je-li opravdová pohroma. Jako třeba teď, když Čechy sužuje další povodeň. Zdá se, že už ani to neplatí,“ píše v úvodu Pavel Bém.

„Když vidím rozlitou Vltavu, jímá mě hrůza i vztek. Praha nainvestovala vlastní peníze a bez zadlužení do funkčního systému jak ochrany, tak prevence před povodněmi. 3D 'rozlivový model' definuje s naprostou přesností povodňovou vlnu i hladinu s časovým předstihem 24-48 hodin, stačilo jen se situaci věnovat, sledovat ji a nečekat, že to 'nějak dopadne', aby se vzápětí ukázalo, že to dopadne špatně. Je sice pravda, že letošní povodeň je - doufejme, že i zůstane - jen mělkou variantou povodní v roce 2002, přesto je situace vážná a paralyzuje život v Praze,“ pokračuje Bém.

Podle něho se to ale stát nemuselo. Připomíná, že Praha pořídila za miliardy unikátní systém protipovodňových opatření, nejmodernějších v Evropě, vystavovaných a obdivovaných na mezinárodních veletrzích: „Ty však zdaleka nestojí, protože někdo, tedy vedení radnice, si nejprve myslelo, že je předčasné je instalovat. Když se ukázalo, že je to zatraceně nutné, pro změnu někdo (vedení radnice), nevědělo, kam a komu má zavolat, s kým má situaci řešit, kde sehnat lidi.“

Starostové na rozdíl od topácké rady vědí, co mají dělat

Podle Béma je vedení Prahy nekompetentní: „TOP 09 si před pár týdny prosadila odchod kompetentního a zkušeného ředitele magistrátního odboru krizového řízení, aniž by to smysluplně zdůvodnila a měla kvalifikovanou náhradu. Neoficiálně se znelíbil proto, že byl příliš spjat s minulostí. On by možná věděl, kde jsou telefonní čísla, na která je třeba v 'krizových situacích' volat. Možná by to věděli i starostové postižených městských částí, se kterými se nikdo nebavil, nenavrhl jim žádný postup, s ničím jim nepomohl a jako bonus je obvinil, že přírodní katastrofy zneužívají ke své sebe propagaci. Většinu z nich znám a většina z nich už při první ničivé povodni neváhala natáhnout holínky a jít pomáhat vlastníma rukama. Neměla problém s tím, že spí tři hodiny denně a na rozdíl od současného vedení MÁ zkušenosti a VÍ co má dělat.“

Bém tak narážel na to, že šéf zastupitelů TOP 09 působící v krizovém štábu si stěžoval, že nebyly k dispozici důležité kontakty na starosty městských částí.

Zdroje: