Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Palestinsko-izraelský konflikt eskaluje. Evropská unie vyzvala ke klidu zbraní

Palestinsko-izraelský konflikt eskaluje. Evropská unie vyzvala ke klidu zbraní
Palestinci si prohlíží škody po izraelském útoku v Gaze | zdroj: Profimedia

Evropská unie dnes odsoudila raketové útoky z Pásma Gazy na Izrael a vyzvala všechny strany konfliktu ke snížení napětí, aby se zabránilo dalším civilním obětem na životech. Informovala o tom agentura Reuters.

Palestinské militantní skupiny na Izrael nepřetržitě odpalovaly rakety a izraelská armáda v noci na dnešek podnikla na Pásmo Gazy četné nálety. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze přišlo o život přes 20 Palestinců včetně devíti dětí a více než 100 lidí bylo zraněno. Izrael tvrdí, že zabil nejméně 15 bojovníků Hamásu a jeho spojenců. Hnutí Hamás, které v Gaze vládne, považují Izrael, Spojené státy a EU za teroristickou organizaci.

Nejnovějším bojům předcházela eskalace nepokojů v Jeruzalémě, kterou mimo jiné vyvolává záměr izraelských úřadů vystěhovat několik palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východní části města. Do jejich domovů se chtějí nastěhovat židovští osadníci. O vystěhování měl rozhodovat odvolací soud, který ale stání na žádost prokuratury odročil. Soud nižší instance již rozhodl ve prospěch vystěhování. Při střetech v Jeruzalémě byly v posledních dnech zraněny stovky Palestinců a desítky izraelských policistů.

izraelsko-palestinský konflikt Palestina vypustila rakety na Izrael | zdroj: Profimedia

Izrael považuje celý Jeruzalém za své hlavní město, a to včetně východní části, kterou anektoval po válce v roce 1967. Tento krok nezískal mezinárodní podporu. Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu, který má vzniknout na území Izraelem okupovaného Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy.

„Odpalování raket z Gazy proti civilnímu obyvatelstvu Izraele je zcela nepřípustné a podporuje dynamiku eskalace,“ uvedla Evropská komise v prohlášení vydaném v pondělí pozdě večer. „Je třeba okamžitě zastavit výrazný nárůst násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu, jakož i ve východním Jeruzalémě a v Gaze a jejím okolí,“ dodala.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v pondělí odsoudil vystěhovávání palestinských rodin z východního Jeruzaléma s tím, že je tento krok nelegální a pouze přispívá k dalšímu napětí na místě.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken také odsoudil raketové útoky z Pásma Gazy na Izrael a vyzval všechny strany konfliktu k zmírnění napětí.

Zdroje: