Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Otloukaná kvůli nadstandardům: Štěch má páky na ústavní soudce?

Otloukaná kvůli nadstandardům: Štěch má páky na ústavní soudce?
zdroj: tisková zpráva

Zavedení zdravotnických standardů a nadstandardů, ale i další části novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, se staly dalším trnem v oku opozičních sociálních demokratů. Předpis tak chtějí hnát až k Ústavnímu soudu. Ač si je ČSSD téměř jistá, že u ÚS uspěje, ODS si myslí opak.

Reforma ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a plánované zavedení standardů a nadstandardů ve zdravotnictví se stala dalším podnětem ke sporům mezi vládou a opoziční ČSSD.

Ta se netají tím, že plánuje ústavní stížnost na vládní novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pokud ji podá, může s ní podle šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD) uspět.

Rozpor s Ústavou je prý jasný

"Jsem přesvědčený, že ve vládním návrhu je rozpor s Ústavou i LZPS. Pokud Ústavní soud stížnost dostane, měl by zákon zrušit," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda horní komory Parlamentu.

Některé autory návrhu novely zákona o zdravotním pojištění Štěch dokonce podezřívá z toho, že ve skrytu duše se shozením předpisu ze stolu počítají. Materiál je podle něho velmi nevyvážený.

Chytří vědí. Kalousek a Nečas mezi ně nepatří

"Pan Kalousek je možná spokojený, pan Nečas také, ale předpokládám, že někteří chytřejší lidé to připravili tak, aby dlouhého trvání tento zákon neměl," nastínil možné úmysly předkladatelů zákona Štěch.

Celý článek na ParlamentniListy.cz