Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Opozice nežertuje: Drábek umožní kontrolovat lidi i na dovolené

Opozice nežertuje: Drábek umožní kontrolovat lidi i na dovolené
zdroj: tisková zpráva

Možná to nebude dlouho trvat a za porušení pracovní neschopnosti bude moci zaměstnavatel rozvázat s hříšníkem pracovní poměr. Předpokládá to mimo jiné zákoník práce z pera ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. S takovou úpravou zásadně nesouhlasí sociální demokracie.

Jak pro ParlamentníListy.cz uvedl její poslanec Jan Chvojka, za chvíli by zaměstnavatel mohl zaměstnance kontrolovat, zda o dovolené odpočívá.

Dosud hříšníkovi, jenž byl přistižen, že místo aby se léčil, okopává třeba zahrádku, hrozila pokuta až 20 tisíc korun a krácení nemocenské dávky. A to i přes to, že první tři týdny neschopnosti proplácí marodovi zaměstnavatel.

Podle Drábkem navrhované normy by s přistiženým hříšníkem mohlo být nakládáno v režimu hrubého porušení pracovní kázně. Podle poslance ČSSD Jana Chvojky taková úprava povede k zásadnímu omezení práv zaměstnanců.

Bude nás zaměstnavatel kontrolovat na dovolené?

„Pokud bych věc posunul ad absurdum, hrozí, že zaměstnavatel bude moci kontrolovat svého zaměstnance například na dovolené pod záminkou, zda skutečně odpočívá. Velmi se tak obávám toho, že zde může začít ze strany zaměstnavatelů docházet ke zneužívání tohoto institutu, kdy by jej bylo možno použít ke zbavení se nepohodlného zaměstnance," uvedl pro ParlamentníListy.cz Chojka.

Celý článek na ParlamentniListy.cz