Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Odvolací soud potvrdil Sarkozyho vinu v případu financování kampaně

Odvolací soud potvrdil Sarkozyho vinu v případu financování kampaně
Nicolas Sarkozy | zdroj: Getty Images

Francouzský odvolací soud dnes potvrdil vinu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v případu financování neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012. Sarkozy dostal rok vězení, z toho půl roku s podmínečným odkladem, informují francouzská média. Exprezident se proti rozsudku odvolal ke kasačnímu soudu, který je ve Francii nejvyšší soudní instancí. Sarkozy vinu dlouhodobě odmítá.

"Právě bylo podáno odvolání ke kasačnímu soudu a toto rozhodnutí má za následek okamžité pozastavení účinků dnešního rozsudku," sdělil novinářům Sarkozyho advokát Vincent Desry.

Sarkozy byl v tomto případu poprvé odsouzen v roce 2021, kdy mu soud udělil rok domácího vězení s elektronickým náramkem. Proti verdiktu se tehdy stejně jako dnes odvolal. Dnešní rozsudek je mírnější než ten původní. Trest si podle verdiktu bude moci odpykat stejně jako v původním případě v domácím vězení s nasazeným elektronickým náramkem.

Devětašedesátiletý pravicový politik čelil obvinění za to, že jeho strana v kampani za znovuzvolení prezidentem v roce 2012 utratila téměř dvojnásobek nejvyšší povolené částky 22,5 milionu eur (v současnosti 571,1 milionu korun). Aby skutečné náklady utajila, najala si tehdy Sarkozyho strana UMP spřátelenou agenturu pro styk s veřejností Bygmalion, jejímž jménem je ve Francii aféra nazývána.

Soud podle médií konstatoval, že bývalý prezident o manipulacích věděl. V odůvodnění soud uvedl, že "pokračoval v pořádání předvolebních meetingů" a "žádal jeden meeting každý den", přestože byl i písemně upozorněn, že mu hrozí překročení maximální povolené částky na kampaň, napsala agentura AFP.

Zdroje: