Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

ODS spícímu knížeti: Stydíme se za tebe, děláš ostudu

ODS spícímu knížeti: Stydíme se za tebe, děláš ostudu
zdroj: Mediafax

Mezi ODS a TOP 09, premiérem Petrem Nečasem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenebergem zuří bitva, zda se má Česko připojit k fiskální unii EU a ztratit tak suverenitu nad svým rozpočtem, nebo ne. V úterý by se měli kvůli tomu oba muži sejít. Šéf europoslanců ODS a člen nejužšího vedení strany – grémia, Jan Zahradil, pro HN uvedl, že by bylo nejlepší, kdyby Schwarzenberg nebyl vůbec ministrem, neboť na svou funkci nestačí. Řada politiků ODS se Zahradilem souhlasí.

„Já bych byl nejraději, kdyby pan Karel Schwarzenberg nebyl ministrem vůbec. Tu funkci nedělá dobře. Nemám na mysli politické názory, ale způsob řízení úřadu. Už je to asi nad jeho síly. Výroky, které pronesl, by si měl každý ministr odpustit, pokud chce, aby vláda fungovala. Musí tady být nějaká hierarchie. Premiér je prostě nadřízený všech. A pokud si ministr myslí cokoli, nemá to vzkazovat přes média. Bylo v pořádku, že se premiér ostře ohradil, pan Schwarzenberg už takovou reakci potřeboval jako sůl. Bylo potřeba ho umravnit a vrátit do rozumných kolejí,“ řekl pro HN Zahradil.

Přestřelka mezi knížetem a premiérem a pohrůžka rezignací

Schwarzenberg před tím kritizoval Nečase a uvedl, že premiér tím, že nepřipojil souhlas České republiky s fiskální unií, poškozuje zájmy ČR. Nečas si to nenechal líbit a řekl, že by si měl Schwarzenberg dávat pozor na to, co říká a že spíše než ministrem zahraničí je "ministrem v zahraničí".

Schwarzenberg již dříve uvedl, že by nechtěl být ve vládě, která by se v EU izolovala. Nebylo zřejmé, zda tím myslel celou stranu, nebo jen svou osobu. Šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík pro Aktuálně.cz uvedl, že kdyby chtěl Schwarzenberg odejít z vlády, tak by ho přemlouvali, aby tak nečinil.

Pokud by šlo o odchod z vlády samotného Schwarzenberga, nikoli TOP 09, mnoho politiků by toho nijak extrémně nelitovalo. A jeho pohrůžku odchodem označili za vydírání. „Když pan Schwarzenberg nechce být ve vládě, tak ať odejde. Asi je to kvůli tomu, že chce být prezidentem. Čili klidně ať odejde a TOP 09 pak může do vlády nominovat jiného, snad méně eurofilního ministra,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Kubera.