Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

ODS prosazuje firemní školky, socialisté je odmítají

ODS prosazuje firemní školky, socialisté je odmítají
zdroj: tisková zpráva

Volební programy politických stran se výrazně liší v oblasti předškolního vzdělání. Pravice propaguje firemní školky, levice chce znovu zavést jesle.

Občanští demokraté navrhují ve svém volebním programu podporovat firemní školky a živnosti péče o děti, ČSSD a KSČM by naopak raději znovu zavedly jesle. Programy politických stran se tak v péči o předškolní děti radikálně liší.

ODS chce ulehčit zřizování firemních školek nebo dotovat vzdělávací kurzy pro pečovatelky o děti do šesti let z evropských fondů. "Nabízíme lidem firemní miniškolky - i obecní a neziskové, a rozšíření živnostenského podnikání péče o děti," uvedl pro agenturu Mediafax místopředseda a volební lídr ODS Petr Nečas.

TOP 09  nabízí podobné řešení. Náklady na péči o předškoláka by si podle této strany mohli rodiče odečíst z daní. Některé matky by mohly jít dříve do práce, jiné by si péčí o děti mohly přivydělst. "Nejrychlejším řešením by bylo zavedení daňového zvýhodnění hlídání dětí," řekl agentuře Petr Gazdík, lídr zlínské kandidátky TOP 09 a Starostů. Dlouhodobé řešení je podle něj závislé na vyřešení financování obcí.

Socialisté jsou proti návrhu ODS

Postup ODS kritizují ale sociální demokraté. "Péči o předškolní děti bychom raději viděli ve formě veřejně dostupných služeb," říká Anna Čurdová, která je stínovou ministryní pro ženu a rodinu. Podle ní nebylo rozumné rušit jesle, je po nich prý velká poptávka.

"ČSSD je pro zřizování a rozšiřování minijeslí, jeslí a školek jako veřejné služby," uvedka Čurdová a dodala: "Rodiče zde mají možnost kontroly, děti jsou pojištěné. Oproti tomu mateřská centra, které ODS propaguje, mají řadu rizik."

Komunisté chtějí více školek i zavedení jeslí

Zvýšit počet školek a znovuzavedení jeslí propagují kromě socialistů i komunisté. "Tento promyšlený systém se v minulosti osvědčil. Žel, vedení obcí a měst jej ve velkém rušila a objekty prodávala. Chceme vytvářet podmínky ke stoprocentní docházce dětí alespoň do posledního předškolního ročníku," řekl pro Mediafax Miroslav Opálka, poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM.

Současný systém předškolní výchovy se nelíbí ani Straně zelených. Česká republika podle ní  nesplňuje Evropskou radou doporučenou kapacitu školek, kde má být minimálně 90 procent dětí a zařízení péče o děti do tří let, které má navštěvovat nejméně 33 procent dětí. "Vedle obnovování klasických jeslí budou zelení podporovat také zařízení menšího, rodinnějšího typu, takzvané miniškolky a mikrojesle se státní a obecní finanční podporou," mají Zelení ve svém programu.

Lidovci podle svého předsedy Cyrila Svobody sází na podporu neziskového sektoru. Chtějí podporovat mateřská a komunitní centra, centra pro rodiny nebo manželské a rodinné poradenství.

www.parlamentnilisty.cz