Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Měli byste se učit od Merkelové, doporučil politikům politolog

Měli byste se učit od Merkelové, doporučil politikům politolog
zdroj: tisková zpráva

Ženy v politice v Česku chybí, a to i přesto, že jsou mnohem pragmatičtější a bezproblémovější než muži. Důvody pro jejich návrat komentoval politolog Zdeněk Zbořil.

Letošní zveřejnění žebříčku nejmocnějších lidí planety časopisu Forbes přinesl překvapení - speciální kategorii pouze pro ženy. Dobře z toho ale křehčí pohlaví nevychází. Na vrcholu žebříčku se ocitla Angela Merkelová, německá kancléřka. Češka tam však nebyla ani jedna a v budoucnu to tak nejspíš zůstane.

Ženy se obecně lépe prosazují v hospodářství než v politice. Zářným příkladem je Marcela Hrdá, ředitelka České pošty. Přesto nejsou ženy na takto vysokých postech nic běžného. Pohled na volební kandidátky v Česku je však ještě žalostější.

Nejhůře jsou na tom dvě největší strany. ODS má volební lídryni na Vysočině Miroslavu Němcovou. Z funkce místopředsedkyně strany ji však muži sesadili. Sociální demokraté mají mezi lídry kandidátek také pouze jednu ženu, Hanu Orgoníkovou na Královéhradecku. Výraznou poslankyni Annu Čurdovou na kandidátku nezařadili.

Češi nechtějí rytíře ale starostlivé matky

Politolog Zdeněk Zbořil upozorňuje na alarmující situaci v České republice. "V mnoha asijských zemích je v politice více žen než u nás. A není to jev posledních let," uvedl politolog pro deník Právo.

Výhodou žen v politice je podle Zbořila pragmatismus. "Například Angela Merkelová ohromuje nejenom svým pragmatismem a schopností se dohodnout, ale také tím, jak dokáže čelit kritice. Nahrál bych to našim politikům, aby se na to povinně koukali," říká Zbořil.

"Model rytíře bránícího národ s mečem v čele vojsk se přežívá, současní lidé cítí spíš potřenu chápající a starostlivé matky, která není vedena touhou po moci ale potřebou pečovat," myslí si soudní odbornice na hlubinnou psychologii Dana Janotová.

Vystoupení ženy v politice vyvolává úsměvy, zlobí se politolog

Podle ní dokáží ženy řešit mnohem praktičtěji a bez zbytečné agrese. Souhlasí s ní i Zdeněk Zbořil a dodává, že ženy nemají potřebu ukazovat, že oni jsou lepší.

"Jsme ochotni přijmout ženu v politice v rámci své nomenklatury, ale každé jejich vystoupení je provázeno shovívavým úsměvem. Navíc média veřejně činné ženy vulgarizují, všímají si nikoli věcného obsahu, ale vnějšku," myslí si Zbořil.

www.parlamentniloisty.cz