Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Odcházení Vladimira Putina

Odcházení Vladimira Putina
Ruský prezident během tiskové konference | zdroj: Profimedia

Tisková konference s pánem Kremlu. Vladimir Putin pozval novináře na čtyřhodinový rozhovor. Řeč se stočila i na nesvobodu v Rusku, Trumpa a doping. Tiscali.cz bylo u toho přímo na místě. 

Vladimir Putin si rád hraje s novináři jako kočka s myší. Každoročně v prosinci, letos už po třinácté, se v Moskvě konala velká tisková konference pro ruské a zahraniční novináře. Na ní "kocour" z Kremlu čelil davům "myší" a byla z toho mimořádná událost. Zejména pro "myši" s novinářskou legitimací a diváky, kteří tuto zvláštní akci sledovali.

Letos do Centra mezinárodního obchodu ležícího několik kilometrů od Kremlu dorazilo přes patnáct stovek žurnalistů, ruských i zahraničních. Žádnou senzaci nikdo předem neočekával. Bylo jasné, že Putin bude po čtvrté kandidovat na prezidentský post. A když Putin kandiduje, tak i vyhraje.

Letošní tisková konference byla přesto určitým milníkem. Putin jí symbolicky zahájil své odcházení. Zbývá mu posledních několik let vlády, v roce 2024 bude muset kremelský trůn opět přenechat svému nástupci. Tak to alespoň požaduje ruská ústava.

Putin by chtěl proměnit Rusko v prosperující velmoc, o níž často hovoří. S výkonnou ekonomikou, moderním průmyslem, bez korupce a šťastnými obyvateli od Kaliningradu po Sachalin. To je odkaz, který si zřejmě přeje zanechat v učebnicích dějepisu.

Show s Putinem

Putinova tisková konference měla jednu zvláštnost. Veselou a neobvyklou. Protože se jí účastnil velký počet novinářů a ruský prezident nemohl pohovořit s každým, žurnalisté, především ti domácí, se předháněli ve snaze zaujmout pána Kremlu.

Na důstojné novinářské akci to místy vypadalo jako v kroužku Udělej si sám. Novináři z regionálních médií seděli s připravenými plakáty, kterými mávali Putinovi nebo jeho tiskovému mluvčímu Dmitriji Peskovovi.

Nad hlavami žurnalistů se tak letos objevila ikona Panny Marie, děda Mráz, plyšový tygr nebo obří matrjoška.

Novinářka z webu podporující proruské separatisty na východě Ukrajiny přišla na akci s bulharskou trikolorou a růži. Květinu chtěla darovat ruskému prezidentovi. Sotva by se ale prodrala přes ochranku. Růži si tak nejspíš odnesla smutně domů.

Reportérka ze severní části Ruska si na konferenci nevzala žádný plakát. S Putinem si ale přesto chtěla popovídat. "Na Jamal, odkud jsem přijela, přijíždějí jen těžaři. Máme tam jen plyn a nic víc. Proto mládež odjíždí pryč. Chci se zeptat, co s tím?" pravila asi třicetiletá novinářka.

Přesně v poledne moskevského času se na dlouhém hnědém stole ve středu jeviště objevila bílá termoska s erbem. Zazněla fanfára. Za chvíli se objevil i Vladimir Putin. Rozvážným krokem se vyšvihl na pódium a usedl do bílého křesla. Někteří novináři tleskali jako v divadle. Na obří obrazovce za Putinem se vynořil obrys mapy Ruska. Po stranách běhaly loga médií akreditovaných na konferenci.

Putin zjevně neměl špatnou náladu. Jak uvedl mluvčí Peskov, prezident se na akci svědomitě připravoval.

Sbohem Putine 

První dotazy byly, dle očekávání, věnovány Putinově kandidatuře. Novinář z prokremelského bulváru se ruského prezidenta zeptal, proč ani po bezmála dvaceti letech Putinovi vlády se v Rusku neobjevil žádný skutečný opoziční konkurent.

Putin se nadechl k odpovědi a v tu chvíli jeho zrak spočinul na zvláštním plakátu. Zdálo se, že se na prezidentově čele objevila kapička potu. "Putin baj baj?" udivil se drzosti novinářky, která se s ním nemilosrdně loučila v přímém přenosu a na jeho vlastní konferenci.

Dívka zrudla a rychle, než si slova vezme k srdci a oznámí odchod do důchodu, hlavu státu opravila. "Putin je babaj. V tatarštině to znamená dědeček Putin," přeložila žurnalistka transparent. Vladimir Vladimirovič s úlevou zůstal sedět na svém trůně.

A proč nemá žádného soupeře? Podle Putina proto, že stát dobře šlape, ekonomika je v pohodě a opozice neumí nabídnout skutečnou alternativu.

Na absenci politické soutěže v Rusku se zeptala rovněž prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková, která přišla na tiskovou konferenci jako reportérka opozičního kanálu Dožď. Putinovi vmetla do tváře, že jeho režim záměrně brání skutečným opozičním kandidátům zúčastnit se voleb a získat hlasy voličů.

Zmínila Alexeje Navalného, opozičního lídra, který byl odsouzen za domnělý podvod jen proto, aby nemohl proti současnému ruskému prezidentovi kandidovat.

Aniž by Putin konkrétně Navalného jmenoval - to dělá velmi velmi zřídka, asi z pověrčivosti - obvinil populárního opozičního politika z toho, že by v zemi vytvořil chaos jako bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili nyní na Ukrajině.

"Buďte si jistá, že vláda se nikoho nebála a nebojí," dodal rozhodně.

Sobčaková měla svým způsobem štěstí. Putin zásadně odmítá účast ve volebních debatách. Na rozdíl od ostatních kandidátů na prezidentský post, kteří ve skutečnosti slouží pouze jako stafáž, mohla Putina lehce popíchnout nepříjemnou otázkou.

Trump neměl ruský doping

Vladimir Putin nakonec ale musel čelit především ekonomickým dotazům. Podle červených čísel, kterými před novináři žongloval, je v Rusku všechno tiptop. Konkrétní příklady však svědčily o něčem jiném. Ruský prezident například mluvil o rekordním vývozu obilí do zahraničí, načež novinářka z Novosibirsku podotkla, že tamní zemědělci neví, co s obilím dělat. Obilí tam hnije v silech.

Novináři také čekali, jestli se ruská hlava státu vyjádří ke kauzám hýbající západním světem: dopingový skandál, kvůli němuž ruští sportovci budou na zimní olympiádě bez vlajky, a zasahování do voleb amerického prezidenta.

Podle Putina skutečně někteří ruští sportovci užívali zakázané látky, záležitost s dopingem je ale prý uměle vytvořená a má politický podtext. "Zřetelně vidíme, že se skandál nafukuje v souvislosti s termíny v ruském politickém kalendáři. Ať říkají, co říkají, jsem přesvědčen a vím, že je to tak," uvedl Putin s odkazem na březnové prezidentské volby.

Je lehce pikantní a možná i příznačné, že se na doping ptala bývalá atletka, která byla v 90. letech diskvalifikovaná za užívání steroidů.

Spiknutí Putin vidí také v hledání ruského vlivu v okolí amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ruský prezident si myslí, že to je výmysl protitrumpovské opozice. "Lidé, kteří to dělají, škodí vnitropolitickému stavu země, vysávají síly zvolené hlavě státu," s hrůzou popisoval Putin stav, v němž se Trump nachází. Taková opozic je noční můra i pána Kremlu.

Putin vůbec o Trumpovi hovořil smířlivě a tak trochu se soucitem. A to i navzdory výpadům šéfa Bílého domu vůči Rusku a novým sankcím, které připravuje. Dokonce pochválil americkou ekonomiku.

Show s Putinem skončila bezmála po čtyř hodinách. "Vladimire Vladimiroviči, v 16 hodin na vás v Kremle čekají Hrdinové Ruska," připomněl ruskému prezidentovi tiskový mluvčí. Ten kývl hlavou, popřál všem hezké svátky a ztratil se v zákulisí.

Pokud Vladimir Putin chtěl výrazně odstartovat své poslední funkční období coby hlavy ruského státu, na tiskové konferenci se mu to příliš nepovedlo. Zopakoval staré mantry o ekonomice, nic zásadně nového nesdělil a vlastně si rozhovor s novináři ani moc neužil. Do davu hodil pouze jeden vtip.

Zdroje:
Vlastní