Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Odborář Dušek chce založit novou stranu: Kašle na nás vláda i ČSSD

Odborář Dušek chce založit novou stranu: Kašle na nás vláda i ČSSD
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Politická strana ze samých odborářů. Někteří předáci ji chtějí založit, protože vládní politiku už nemohou vystát, nesouhlasí ani s jednou reformou, a sociální demokracie na ně prý také kašle. Nejhlasitějším zastáncem je železničář Jaromír Dušek.

Podle předsedy Senátu Milana Štěcha ČSSD je to zbytečné a zastánci takového počínání si tím jen chtějí léčit nenaplněné politické ambice.

Odboráři předčasně odešli z nedávného jednání tripartity a v květnu budou demonstrovat. Nenávist k současné koaliční politice vlády je nicméně ještě větší. Část odborářů zvažuje založení vlastní strany, s níž by šla do příštích voleb.

Chudý pravičák je blbec

Mohla by se jmenovat Labour party Čech a Moravy, aby to mělo šmrnc. Heslem by mohlo být rčení, které visí zarámované v pracovně předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila. „Bohatý levičák je rozmar a chudý pravičák je blbec," zní. Od něj by se dala podle předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška odvinout budoucí struktura voličstva nové strany.

„Zaslechl jsem to na radě předsedů ČMKOS, aniž bych je k tomu vyzýval. Někteří o tom prostě na sněmech a sjezdech už čile debatují. Není to většinový názor, ale už je dost četný. Například skláři, dopraváci a i další obory. V Británii dokázali, že to jde. Odboráři nicméně jako první krok chystají stávku," řekl ParlamentnímListům.cz Dušek, nejhlasitější zastánce této myšlenky.

Celý článek na ParlamentniListy.cz