Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Od zabité žirafy k válce mezi komikem a sportovní lovkyní

Od zabité žirafy k válce mezi komikem a sportovní lovkyní
Rebecca Francisová se pochlubila africkými úlovky na svých internetových stránkách | zdroj: rebeccafrancis.com

Drsný humor dostal komika Rickyho Gervaise mezi hvězdy světového showbyznysu. Drsný humor je také důvod, proč je šťouravý Brit pro celou řadu lidí doslova noční můrou. Mezi nimi se nedávno ocitla i trofejní lovkyně Rebecca Francisová, která se mihla v pořadu o extrémním lovu Oko lovce, a Gervaise naštvala snímkem ulovené žirafy. 

Rebeccu Francisovou teď nesnáší půlka internetové komunity, nebo přinejmenším 7,5 milionu lidí. Přesně tolik lidí, nebo vlastně dokonce i o něco víc, sleduje Gervaise na Twitteru, kde komik před pár dny zveřejnil několik let starý snímek s usměvavou lovkyní ležící vedle zabité žirafy.

"Co se ti v životě muselo stát, abys chtěla zabít tak krásné stvoření a ještě si vedle něj lehnout s úsměvem,“ napsal Gervais v komentáři k fotce, tentokrát bez jakéhokoli žertování.  

Jeho příspěvek se bleskově rozšířil nejen na Twitteru, kde ho retweetovaly tisíce lidí, ale i na Facebooku. Pobouření uživatelé šířili kontroverzní fotku s komentáři, ve kterých se leckdo neovládl a lovkyni přál utrpení a smrt.

Přestože milovníky zvířat a trofejní lovce bude vždy dělit nepřekonatelná propast, takže je lepší nepouštět se s druhou stranou do diskuzí, Rebecca na Gervaisovu výtku odpověděla a pokusila se vysvětlit, proč žirafu ulovila. Pochopitelně neúspěšně.

"Když jsem byla před pěti lety v Africe, nikdy by mě nenapadlo střílet žirafy. Když se můj lov chýlil ke konci, narazila jsem na mimořádné okolnosti. Ukázali mi krásného starého žirafího samce, který se potuloval sám. Ze stáda ho vykopl mladší a silnější samec. Chovné roky měl už dávno za sebou a byl blízko smrti," uvedla Francisová a dodala, že buď mohla nechat žirafu uhynout přirozeně, což by bylo plýtvání, nebo ji zabít a poskytnout místním lidem jídlo. Zvolila druhou možnost a nelituje prý toho ani na vteřinu.  

Někdo z uživatelů mezitím vytáhl další fotku Francisové, tentokrát se zabitým lvem, a tweetnul ji s komentářem: "Je na sebe tak pyšná! To je ale totální k...!" Reakce Gervaise na sebe nenechala dlouho čekat. "Jasně, a tohohle taky zabila, aby nakrmila místní chudáky," napsal pod snímkem, který převzal.

S jeho odsuzovačným přístupem ale leckdo nesouhlasil. Někteří lidé se postavili na stranu lovkyně, jiným se nelíbila štvavá kampaň, která s přibývajícími nenávistnými komentáři přerostla v hon na čarodějnice. A navíc, řadě lidí leží Gervais v žaludku tak nějak dlouhodobě.  

"Možná by někdo měl zastřelit tebe. Jsi ostuda lidstva," napsal jeden z uživatelů, jehož twitterový účet se prohýbá pod machistickými příspěvky se zbraněmi, ulovenými rybami a americkým fotbalem. "Usnadním ti to," odpověděl mu Gervais a doprovodil to portrétem, na kterém má sako s žirafím vzorem.

V případě kohokoli jiného by šlo o jednu z milionů běžných přestřelek, na které na internetu narazíte prakticky na každém rohu. Na sociálních sítích, v diskuzích na zpravodajských portálech, na specializovaných zájmových fórech, zkrátka kdekoli. Problém je, že Gervais patří k nejsledovanějším celebritám na internetu. A Francisová musela čelit nejen více či méně přiměřené kritice, ale stala se terčem výhružek smrtí.

Ať už jsou její argumenty jakékoli, faktem zůstává, že zatímco ještě v roce 1999 obývalo Afriku více než 140 tisíc žiraf, dnes je jich méně než 80 tisíc, což je katastrofální pokles, a některé poddruhy jsou už v tuto chvíli na pokraji vyhynutí.

Hlavní podíl viny na vymírání žiraf má zemědělství, obecně řečeno. V některých částech Afriky, především v centrálních oblastech a na východě kontinentu, ale hlavní zodpovědnost za jejich dramatický úbytek nesou lovci a pytláci.  

Zatímco lov divokých zvířat se snaží úřady regulovat prakticky všude na světě, takzvaný "lov v klecích" (canned hunt) zůstává dál legální. Jde o lov, kdy klient zaplatí většinou poměrně slušnou částku a loví ve vymezeném a oploceném prostoru. Nejde přitom o spravedlivý boj, zvíře nemá kam uniknout a navíc je chováno prakticky jen kvůli tomu, aby jeho smrt někomu posloužila pro zábavu. Do Afriky si tak jezdí "sportovní lovci" hlavně pro lví trofeje, populární jsou ale i jiná zvířata.

Ricky Gervais patří mezi nejslavnější zastánce zvířecích práv. Před několika lety ho dokonce organizace PETA jmenovala osobností roku. 

Zdroje:
Vlastní