Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ochrance čečenského vůdce Kadyrova bude šéfovat jeho 16letý syn

Ochrance čečenského vůdce Kadyrova bude šéfovat jeho 16letý syn
Šéfem ochranky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova bude jeho syn Adam | zdroj: Profimedia

Adam Kadyrov, dospívající syn čečenského autoritářského vůdce Ramzana Kadyrova, se stal šéfem útvaru pro zajištění bezpečnosti hlavy této autonomní ruské republiky. Informuje o tom Rádio Svoboda na svých internetových stránkách s odvoláním na čečenského ministra informací a tisku Achmeda Dudajeva a Adama Delimchanova, poslance ruské Státní dumy.

Dudajev uvedl, že Adamu Kadyrovovi „upřímně gratuluje ke jmenování do důležité pozice v bezpečnostní službě hlavy Čečenské republiky“.

Adam Kadyrov, který tento měsíc oslaví 16. narozeniny, se v září dostal do centra pozornosti, když jeho otec na sociální síti telegram zveřejnil video, na němž mladík bil a kopal vězně odsouzeného za spálení koránu. Ramzan Kadyrov, spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, tehdy uvedl, že je na Adama hrdý a že si váží toho, že získal „dospělé ideály cti, důstojnosti a obrany svého náboženství“. Nicméně agentura Reuters píše, že chování mladíka vyvolalo také kritiku, která zaznívala například od prokremelských zastánců tvrdé linie.

Adam Kadyrov před měsícem dostal vyznamenání Hrdina Čečenské republiky, později dostal také druhý nejvyšší řád Tatarstánu „za významný přínos pro posílení mezietnického a mezináboženského míru a souladu„“. Podle Rádia Svoboda se proslýchalo, že čečenské vedení se obrátilo na mnohé kavkazské republiky, aby Adama Kadyrova podpořily, nicméně vedení dvou republik mu vyznamenání odmítla udělit.

Politologové předpokládají, že vyznamenáváním a prosazováním do státních funkcí Ramzan Kadyrov Adama prezentuje jako svého možného nástupce na postu čečenského vůdce.

Sedmačtyřicetiletý Kadyrov vládne Čečensku tvrdou rukou od roku 2007, kdy se stal prezidentem. Putin mu poskytl štědré finanční prostředky na obnovu převážně muslimského regionu, který byl zpustošen ve dvou válkách po rozpadu Sovětského svazu, když se pokusil vymanit z kontroly Moskvy.

Zdroje: