Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

O nás bez nás: Mnichovská dohoda válce nezabránila, de facto byla naopak jejím počátkem

O nás bez nás: Mnichovská dohoda válce nezabránila, de facto byla naopak jejím počátkem
Podpis tzv. mnichovské dohody: Neville Chamberlain, Édouard Daladier, Adolf Hitler, Benito Mussolini a italský ministr zahraničí Galeazzo Ciano | zdroj: Profimedia

Před 85 lety podepsali představitelé Francie, Velké Británie, Itálie a Německa tzv. mnichovskou dohodu, v níž odsouhlasili postoupení části československého území (Sudet) Německu.

Dohoda byla uzavřena 29. září 1938 bez účasti československých zástupců, podepsali ji britský ministerský předseda Neville Chamberlain, francouzský premiér Édouard Daladier, italský diktátor Benito Mussolini a německý vůdce Adolf Hitler.

Československo přišlo o 30 procent území s téměř 34 procenty obyvatelstva (o 41 098 km2 a 4,879 000 obyvatel). Německem bylo obsazeno 28 680 km2, Maďarskem 11 830 km2 a Polskem 1086 km2. Československo rovněž ztratilo třetinu průmyslových závodů a pásmo pohraničních pevností srovnatelné s francouzskou Maginotovou linií.

Mnichovská dohoda byla završením meziválečné činnosti Sudetoněmecké strany Konrada Henleina v Československu a vyvrcholením Hitlerových snah rozbít demokratické Československo, což bylo jedním z jeho postupných cílů k ovládnutí Evropy. Mnichov se tak stal faktickým počátkem druhé světové války.

Dohoda je příkladem politiky ústupků, tzv. appeasementu. Její stoupenec Chamberlain naivně věřil, že Hitlera ústupky mocností uspokojí, a tak byla dohoda zpočátku prezentována jako akt zajišťující Evropě mír. Ve skutečnosti ale Hitlerovy požadavky neuspokojila, zbytek Československa před okupací neuchránila a mír také nezajistila.

Západní mocnosti později od mnichovské smlouvy odstoupily i díky atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli členové výsadkářské skupiny Anthropoid 27. května 1942. Ten výrazně posílil pozici československé exilové vlády v Londýně. Svůj podpis pod dohodou odvolala britská vláda již v srpnu 1942, téhož roku ji koncem září označila podpisem generála Charlese de Gaulla za neplatnou Francie, Itálie tak učinila v září 1944, kdy byl premiérem Ivanoe Bonomi. V roce 1950 se připojila i tehdejší Německá demokratická republika a v prosinci 1973 ji označilo za nulitní i západní Německo za kancléře Willyho Brandta.

Zdroje: