Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

O koronaviru se u nás už i zpívá! Poslechněte si, s čím přišli čeští interpreti

O koronaviru se u nás už i zpívá! Poslechněte si, s čím přišli čeští interpreti
O koronaviru zpívá i výstřední interpret Kapitán Demo | zdroj: Profimedia

O koronaviru píšou písničky známí hudebníci, třeba Kapitán Demo a Xindl X. Svou troškou do tvůrčího mlýna ale přispěli dokonce i čeští policisté. 

Asi to byla jen otázka času. COVID-19 jako téma je momentálně zkrátka úplně všude. A proč vlastně ne? Vtipná písnička situaci odlehčí a kdekomu vykouzlí úsměv na tváři. 

S trudomyslností je přece třeba bojovat. A jak moc dobře víme od Cimrmanů, nejlépe se s ní bojuje právě písní! 

Asi jako vůbec první interpret u nás se toto téma rozhodl nazpívat mladý písničkář Václav Lebeda známý pod pseudonymem VOXEL. Koronavirus na paškál v krátké minutové písničce už před dvěma týdny, tedy ještě před spoustou momentálních opatření, kdy mnozí z nás vůbec netušili, co nás v nadcházejících dnech čeká.

Jako další se pak ve své písničce na virus zaměřil oblíbený písničkář Pokáč, který je proslulý svými mile humornými písničkami. Ve své rychlovce pro Frekvenci 1 minulý týden zpíval o tom, jak se před koronavirem bránit - mytím rukou, nesaháním si na obličej a podobně. 

S pořádně svéráznou a chytlavou písní přišel v pondělí oblíbený DJ a moderátor Dominik Turza, který je rovněž známý jako DJ Roxtar. Song, ve kterém se nešetří sprostými slovy a drsným humorem, je navíc doplněn o pořádně vymazlený klip. V něm se jako hlavní interpret objevuje plyšový maňásek delfína - MC Adolfeen, který se vyskytuje i v další Roxtarově tvorbě. 

Song Corona Firus se rychle stal pořádným hitem. Třeba na Facebooku má už kolem jednoho milionu shlédnutí. 

Do koronaviru se v úterý opřel i další svérázný umělec - Jiří Burian aka Kapitán Demo, který je známý svým výstředním oblékáním. V písničce Kdo to má? zpívá o karanténách, ochranných prostředcích, zavřených barech, Číně a dalších souvisejících tématech.

Song je navíc doplněn o klip sestříhaný ze záběrů z populárního francouzského seriálu Byl jednou jeden život, kde v lidském těle bojují bílé krvinky proti virům. 

Po svém téma koronaviru ve středu zpracoval i písničkář Xinld X. Na rozdíl od svých kolegů se nezaměřil přímo na virus, ale spíše na politickou situaci kolem něj.

Jeho počin by se tak dal nazvat jakýmsi "koronavirovým protestsongem", ve kterém kritizuje premiéra Andreje Babiše a jeho vládu za to, že situaci kolem epidemie nezvládají. Konkrétně naráží například na nedostatek roušek, které Babišova vláda opakovaně slibovala.

Spoustu fanoušků písnička spíše pobouřila a umělec byl kritizován, že používá epidemii pro politický boj a měl by raději podpořit lidi bojující proti koronaviru v první linii. Xindl X nakonec nahrávku z Facebooku smazal. Na internetu ale něco jen tak nezmizí a jeho písničku tak pochopitelně někdo nahrál na Youtube. 

A pořádní borci na konec. Do boje s koronavirem pomocí hudby se totiž nepustili jen známí interpreti. Odlehčené hudební a taneční video ve středu představila na svých oficiálních sociálních sítích i Policie České republiky. 

V ani ne minutovém videu můžeme vidět dvojici policistů v plné polní, kteří do rychlé anglické písničky (doplněné o české titulky) tancem předvádějí, jak by se měl člověk chovat v době epidemie - držet si odstup od ostatních, mýt si ruce a nedotýkat se obličeje. Palec nahoru kluci! 

Zdroje:
Vlastní